FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija pokazala opadanje broja stranih studenata u SAD-u

WASHINGTON,15. studenoga(Hina) - Broj stranih studenata nasveučilištima u Sjedinjenim Državama opao je prošle godine drugugodinu za redom, ali čini se da smanjenje koje je uslijedilo nakonterorističkih napada 11. rujna 2001. jenjava, pokazalo je uponedjeljak američko izvješće.
WASHINGTON,15. studenoga(Hina) - Broj stranih studenata na sveučilištima u Sjedinjenim Državama opao je prošle godine drugu godinu za redom, ali čini se da smanjenje koje je uslijedilo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. jenjava, pokazalo je u ponedjeljak američko izvješće.

Broj stranih studenata opao je za 1,3 posto u akademskoj godini 2004./2005. na 565.039, nakon smanjenja od 2,4 zabilježenog godinu dana ranije, stoji u izvješću Otvorena vrata 2005. koje je objavio Institut međunarodnog obrazovanja (IIE), a financirao State Department.

Iako su smanjenja u oštrom kontrastu sa stalnim rastom prije nekoliko godina, IIE ističe da najnovija ispitivanja ukazuju kako se strani studenti vraćaju američkim visokoškolskim ustanovama nakon što su ih izbjegavali zbog lošeg publiciteta i straha za sigurnost.

U istraživanju više od 950 američkih koledža i sveučilišta, njih 40 posto je prijavilo povećanje broja upisa stranih studenata u 2005. godini, 34 posto je da je broj ostao otprilike isti, a 26 posto je izvijestilo o daljnjem padu.

Opadanje broja stranih studenata posljednjih godina pripisuje se nizu čimbenika, uključujuči teškoće u dobivanju studentskih viza, povećanje školarina, rastuću konkurenciju drugih zemalja te stavovima u inozemstvu kako je stranom studentu teže doći u Sjedinjene Države, navodi se u izvješću.

No, novačenje studenata, zajedno s učinkovitijim i transparentnijim procesom izdavanja viza počeo je zaustavljati trend opadanja upisa stranih studenata, rekao je predsjednik IIE-a Allan Goodman.

Zemlja iz koje je došlo najviše studenata u SAD je četvrtu godinu za redom Indija s 80.466 (više za jedan posto), slijedi Kina sa 62.523 (više za jedan posto), Južna Koreja s 53.358 (više za dva posto), Japan sa 42.215 (tri posto više) i Kanada s 28.140 (četiri posto više).

Ukupan broj studenata s Bliskog istoka opao je za dva posto na 31.248, ali to ipak nije tako oštar pad kao što je bio onaj od devet posto zabilježen u izvješću iz 2004.

Izvješće je pokazalo da strani studenti preferiraju studij znanosti i ekonomije, sa skoro 18 posto njih koji studiraju business i upravljanje, 17 posto studira inženjerstvo, devet posto matematiku i računalnostvo i devet posto fizikalne znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙