FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio američke studente

ZAGREB, 29. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić razgovarao je danas sa studentima "American University"iz Washingtona, koji borave u Hrvatskoj u sklopu programa "Izgradnjamira i razrješenje sukoba" koji vodi Margaret Smith, priopćio je Uredpredsjednika.
ZAGREB, 29. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić razgovarao je danas sa studentima "American University" iz Washingtona, koji borave u Hrvatskoj u sklopu programa "Izgradnja mira i razrješenje sukoba" koji vodi Margaret Smith, priopćio je Ured predsjednika.

Osim Hrvatske, studenti tog sveučilišta posjetili su i Srbiju i Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu, gdje su razgovarali s predstavnicima državnih institucija, stranaka te nevladinih organizacija.

Predsjednik Mesić izvijestio ih je o trenutačnome stanju u Hrvatskoj i regiji te i s hrvatskim nastojanjima da se dostignu europski standardi u sklopu približavanja Europskoj uniji. Također ih je izvijestio i o prilikama prije raspada Jugoslavije te o hrvatskoj borbi za neovisnost i samostalnost.

Predsjednik Mesić tom je prigodom rekao kako razumije da je onima koji dolaze izvan ove regije teško zamisliti kroz kakve je dramatične trenutke prolazila Hrvatska dok se nije osamostalila. Dodao je da je u svijet bio suzdržan te kako "upravo zato tražimo reformu međunarodnih organizacija da mogu djelovati brže i učinkovitije i da se nikada više ne ponove Vukovar i Srebrenica".

Studente je zanimala i budućnost Srbije i Crne Gore te Kosova, a predsjednik Mesić je rekao kako se Hrvatska zauzima za svako rješenje koje će biti doneseno političkom voljom, a ne silom, ističući kako se status Kosova može riješiti samo pregovorima Beograda i Prištine te međunarodne zajednice.

Studenti su zahvalili predsjedniku Mesiću na prijamu, ističući da im je svojim izlaganjem pomogao da steknu bolji uvid u trenutačno stanje u Hrvatskoj kad je riječ o unutarnjoj i o vanjskoj politici, a posebice o približavanju Hrvatske Europskoj uniji, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙