FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najnižim razinama u zadnjih mjesec i pol

LONDON/FRANKFURT, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su zabilježile najniže razine u zadnjih sedamtjedana uslijed zabrinutosti ulagača da bi rastući inflatorni pritiscimogli primorati američku središnju banku Fed na daljnje podizanjekamatnih stopa.
LONDON/FRANKFURT, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su zabilježile najniže razine u zadnjih sedam tjedana uslijed zabrinutosti ulagača da bi rastući inflatorni pritisci mogli primorati američku središnju banku Fed na daljnje podizanje kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 1,42 posto na 5.189 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 2,1 posto na 4.842 bodova.

Zabrinutosti ulagača oko inflacije pojačane su nakon što je američki indeks proizvođačkih cijena u rujnu pokazao povećanje od 1,9 posto - najveće u proteklih više od 15 godina. To bi, strahuju ulagači, moglo prisiliti Fed na daljnje zaoštravanje monetarne politike.

"Ključni čimbenik za tržišta u idućih nekoliko mjeseci neće biti gospodarski rast nego inflacija", kazao je strateg Factseta Jean-Luc Buchalet. "Agresivnije zaoštravanje monetarne politike u SAD-u ne bi trebalo isključiti".

No Buchalet je dodao da bi postupno povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u na između četiri i 4,25 posto moglo ograničiti likvidnost i pogoditi Wall Street, donoseći kratkoročne koristi europskim dionicama.

Na udaru su se našle i rudarske kompanije, predvođene Anglo-Americanom i Rio Tintom, čije su dionice redom pojeftinile za oko tri posto. Njihov pad potaknuli su upozorenje o dobiti australske rudarske kompanije Newcrest Mining i nastavljene zabrinutosti da bi dvogodišnji rast cijena uslijed snažne kineske potražnje, poremećaja u opskrbi i niskih razina zaliha mogao biti priveden kraju.

Oslabile su i dionice europskih proizvođača čipova Philipsa i STMicroelectronicsa za 2,7 odnosno 1,9 posto. Sektor proizvođača hrane pritisnuo je pak francuski div Danone, čije su dionice potonule 2,3 posto zbog snižavanja procjene dobiti na donju granicu prvotno očekivanog raspona. Stoga su i Nestleove dionice bile na gubitku, i to nekih 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,7 posto, završivši na 13.129 bodova - najnižoj razini u zadnja četiri tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙