FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Philips blago ojačao europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 17. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su blago porasle, predvođene elektroničkim divomPhilips koji je obilježio početak sezone poslovnih izvješća, a nadobitku su bile i dionice naftnih kompanije uslijed rasta cijenanafte.
LONDON,FRANKFURT, 17. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su blago porasle, predvođene elektroničkim divom Philips koji je obilježio početak sezone poslovnih izvješća, a na dobitku su bile i dionice naftnih kompanije uslijed rasta cijena nafte.

Londonski Ftse indeks ojačao je blagih 0,09 posto, na 5.279 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od neznatnih 0,02 posto, dosegnuvši 4.976 bodova.

Među dobitnicima posebno se isticao elektronički div Philips čija je dobit u trećem tromjesečju nadmašila procjene tržišta, potaknuvši jačanje njegovih dionica za gotovo tri posto. Objavio je i da ostaje pri svojim ranijim ciljevima rezultata za ovu godinu.

"To je znak povjerenja, a to je impresivno obzirom na činjenicu da su tržišta i dalje prilično nesigurna", kazao je analitičar brokerske kuće Petercam, Eric de Graaf.

U ovome tjednu pozornost ulagača plijenit će poslovni rezultati američkog tehnološkog diva IBM-a i ostalih predvodnika tehnološkog sektora - Intela i Nokije.

Dobile su na vrijednosti i dionice naftnih kompanija poput British Petroleuma, zbog daljnjeg rasta cijena nafte iznad 64 dolara po barelu na američkom tržištu zbog formiranja nove tropske oluje na Karibima, budući je trgovce podsjetilo na nedavne štete koje su uragani prouzročili naftnim platformama u Meksičkom zaljevu. Dionice Royal Dutch Shella i Totala poskupjele su pritom oko dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,15 posto na 13.400 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙