FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: EU želi surađivati s Egiptom u Rafahu

KAIRO, 13. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska unija surađivat će sKairom u okviru raspoređivanja svojih promatrača na prijelazu izmeđuEgipta i pojasa Gaze u Rafahu, izjavio je u nedjelju visoki povjerenikza vanjsku politiku EU-a Javier Solana.
KAIRO, 13. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska unija surađivat će s Kairom u okviru raspoređivanja svojih promatrača na prijelazu između Egipta i pojasa Gaze u Rafahu, izjavio je u nedjelju visoki povjerenik za vanjsku politiku EU-a Javier Solana.

"Preuzet ćemo odgovornost na prijelazu u Rafahu i želimo to napraviti u suradnji s egipatskim snagama", kazao je novinarima Solana, nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Prijelaz u Rafahu zatvoren je od izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze u rujnu, a rasprave između Izraelaca i Palestinaca o njegovom ponovnom otvaranju još nisu završene.

Nakon povlačenja, Egipat je rasporedio bataljun pograničnih čuvara s egipatske strane pogranične zone.

EU je 7. studenoga dao načelni pristanak raspoređivanju europskih promatrača s palestinske strane Rafaha, koji će biti zaduženi za pomoć nadziranju granice s Egiptom.

Solana je stigao u Egipat u subotu, kad se sastao s visokim dužnosnicima te zemlje. Nakon Egipta odlazi na Palestinski teritorij i u Izrael, gdje će u ponedjeljak biti nazočan svečanoj komemoraciji u povodu 10. obljetnice ubojstva izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

Solana je tijekom turneje po regiji posjetio i Libanon i Bahrein, a u ponedjeljak će posjetiti i Jordan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙