FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar HNS-a o praktičnoj razradi stranačkog programa

SELCE, , 13. studenoga 2005. (Hina) - Članovi Predsjedništva Hrvatskenarodne stranke (HNS) i saborski zastupnici okupili su se nadvodnevnome seminaru u Selcu, na kojemu su raspravljali o praktičnojrazradi programa te stranke, vezanog uz strategiju vođenja Hrvatske.
SELCE, , 13. studenoga 2005. (Hina) - Članovi Predsjedništva Hrvatske narodne stranke (HNS) i saborski zastupnici okupili su se na dvodnevnome seminaru u Selcu, na kojemu su raspravljali o praktičnoj razradi programa te stranke, vezanog uz strategiju vođenja Hrvatske.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić istaknula je danas na konferenciji za novinare da se taj program temelji na trima okosnicama - gospodarstvu, znanju te decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske.

U gospodarstvu je potrebno osigurati minimalnu stopu rasta od šest posto, rekao je predsjednik Glavnog odbora HNS-a Radmir Čačić.

Po njegovim riječima, uloga države u postizanju toga cilja jest povećanje razine izobrazbe i znanja te privlačenje kapitala izvan proračunskog okvira, a potrebno je i javno i privatno partnerstvo.

Vesna Pusić rekla je da je "na području znanja uspješnost obrazovanja izravno povezana s brojem sati koje učenik provede u školi. Zato je potrebno uvesti jednosmjensku nastavu u sve škole, a preduvjet tome je gradnja novih škola", dodala je.

"I u tom primjeru može se koristiti model sprege javnog i privatnog partnerstva", rekla je predsjednica HNS-a i navela primjer Varaždinske županije, gdje se očekuje da će do 2008. u svim osnovnim i srednjim školama biti uvedena jednosmjenska nastava. Da bi se to osiguralo, u toj će se županiji izgraditi 58 novih škola i školskih dvorana novcem iz županijskog proračuna, na temelju javnog i privatnog partnerstva.

Kad je riječ o decentralizaciji, HNS predlaže izmjenu poreznog sustava po kojoj bi se cjelokupni prihod iz poreza na dohodak uplaćivao regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

Predlaže i izmjenu izbornog sustava po kojoj bi se biračke jedinice smanjile, a glasovalo bi se izravno za pojedine kandidate. HNS je zaključio da je reforma pravosuđa u zemlji prespora te da se često čine samo promidžbene aktivnosti bez sadržaja.

Na novinarsko pitanje da komentira to što je Privredna banka Zagreb uvela povoljnije kreditne uvjete za pripadnike talijanske nacionalne manjine, Vesna Pusić je rekla kako ima pokazatelja da je riječ o protuustavnim postupcima.

Čačić je ocijenio da to pljuska hrvatskome Ustavu i novcu te da svi hrvatski građani, bez obzira na nacionalnost, u tome moraju biti ravnopravni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙