FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZDENCI - U selima u općini Zdencima, gdje je u šest uginulih labudova na ribnjaku Grudnjaku utvrđen virus ptičje gripe, danas poslijepodne počela je eutanazija peradi. "Eutanazija je propisana Zakonom Republike Hrvatske i propisima Europske unije i jedini je način na koji se ptičja gripa može učinkovito suzbijati jer se prekida veza između izvora bolesti i domaće peradi", izjavio je ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo. Dodao je da se eutanazija obavlja u krugu od tri kilometra od žarišta, i to samo na ekstenzivno uzgajanoj peradi u manjim seoskim gospodarstvima u osam sela. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković rekao je kako su se

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza Đuro Dečak usprotivio danas zabrani lova na pernatu divljač, ocjenjujući tu mjeru "kontraproduktivnom". "U situaciji kada je evidentno da je ptičja gripa prisutna i u Hrvatskoj bolje je odstrijeliti što veći broj fazana i ostale pernate divljači koje su potencijalno ugrožene, a samim tim i opasne za daljnje širenje zaraze", tvrdi predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza. No, dodao je da će lovci poštivati odluku državnoga Kriznog stožera te neće ići u lov na ptice koji je sutra trebao biti službeno otvoren za ovu sezonu.

VARAŽDIN - Direktor varaždinske "Koke" Nenad Klepač izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu da ta tvrtka jamči sigurnost i zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda. Istaknuo je da se zdravstvena ispravnost njihovih proizvoda kontrolira u nekoliko ovlaštenih laboratorija, centara i instituta. U "Koki", koja radi u sklopu poslovnog sustava "Vindija", ističu da se sve proizvodi u zatvorenim objektima u koje ptice ne mogu ući, a farme su osigurane zaštitnim ogradama i dezinfekcijskim barijerama. Zaposlenici obvezatno nose zaštitnu odjeću i obuću.

MACELJ - U selu Frukima danas je održana svečana komemoracija i pokopani su posmrtni ostaci 1163 žrtve koje su u Maceljskoj šumi u lipnju 1945., nakon završetka ratnih operacija, ubile tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti, a među njima je i 21 svećenik iz franjevačkog samostana u Krapini. Misu i svečani obred ukopa posmrtnih ostataka maceljskih žrtava iz godine 1945. danas je u Frukima u Donjem Macelju predvodio kardinal Josip Bozanić. Organizatori svečanog ukopa pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, koju je u Macelju predstavljala potpredsjednica Jadranka Kosor, bili su župa sv. Jurja iz Đurmanca, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika i Časnički klub 242.

KARLOVAC - Hrvatska narodna stranka (HNS) zauzima se za preraspodjelu poreza koja bi omogućila istinsku, a ne deklaratornu decentralizaciju i regionalizaciju s podjednakim izgledima za sve, rekla je danas u Karlovcu na HNS-ovoj tribini "Nova lokalna samouprava - što imamo - što predlažemo" predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Istaknula je da se HNS zauzima za to da se "porez na dohodak 'spusti' s centralnog proračuna na lokalne, kao i porez na dobit, s tim da se ne plaća ondje gdje je tvrtka registrirana, nego ondje gdje ljudi proizvode i rade". Vesna Pusić također je rekla kako su neposredni izbori preduvjet da se ne događaju slučajevi kao u Karlovcu, Velikoj Gorici, Dubrovniku i drugdje da se mjesecima ne zna tko je gradonačelnik. "

SPLIT - Na izbornoj skupštini splitskoga Gradskog odbora HSS-a za predsjednika splitskoga HSS-a danas je većinom glasova izabran Silvije Čurlin. Njega je osobno podupro i predsjednik stranke Zlatko Tomčić, koji je tom prigodom govorio i o nedavnom odlasku iz stranke dosadašnjeg predsjednika splitskoga HSS-a Željka Sikirice i još nekoliko članova. O nagađanjima u javnosti o njegovoj smjeni, Zlatko Tomčić je rekao da se svatko ima pravo kandidirati za predsjednika HSS-a, ali on osobno, dodao je, izbornu skupštinu stranke, koja će se održati 17. prosinca, čeka s velikom ležernošću.

ZAGREB - Za predsjednicu zagrebačke Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke (HNS) izabrana je Alenka Košiša Čičin-Šain, koja je pobijedila jedinog protukandidata i zadnjeg predsjednika tog ogranka Stipu Tojčića osvojivši 80 glasova, prema 29, koliko je dobio Tojčić, priopćio je danas zagrebački HNS-a. Alenka Košiša Čičin-Šain, inače prva predsjednica Gradske organizacije HNS-a, zastupnica je u Hrvatskom saboru, predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze te zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

SISAK - Gradonačelnik Siska Davorko Vidović izabran je danas na 6. izbornoj konvenciji sisačke Gradske organizacije SDP-a za njezina predsjednika. U tajnom glasovanju Davorko Vidović, koji nije imao dužnost u bivšem sazivu sisačke Gradske organizacije SDP-a, dobio je 37 glasova, a njegov protukandidat Roko Nikolić, bivši potpredsjednik Gradskog odbora stranke, koji se sam kandidirao za izbornoj konvenciji na temelju prikupljenih potpisa, dobio je 33 glasa. "Ne bih se kandidirao za predsjednika jer sam osobno protiv akumulacije funkcija kada ne bih bio svjestan važnosti da iza nove koalicijske gradske vlasti u Sisku treba stajati stabilna i dobro organizirana stranka, rekao je Davorko Vidović.

ŠIBENIK - U povodu 14. obljetnice osnutka Hrvatske stranke prava (HSP) u Šibensko-kninskoj županiji, danas je u Šibeniku održana sjednica Glavnog stana HSP-a i svečana akademija na kojoj su, među ostalima, bili nazočni predsjednik te stranke Anto Đapić i predsjednik Glavnog stana Velimir Kvesić. Govoreći o zaključcima današnje sjednice Glavnog stana, Đapić je istaknuo kako ta stranka podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pregovore o tome, ali kvaliteta pregovora mora biti važnija od njihove brzine. Najavio je da će - deset godina nakon potpisivanja Daytonskoga sporazuma - Klub zastupnika HSP-a u Hrvatskome saboru potaknuti raspravu o položaju hrvatskog naroda u BiH, koji je, po njegovim riječima, težak.

ZAGREB - Hrvatska čista stranka prava (HČSP) danas je za novog predsjednika izabrala Tadiju Baruna, koji je na Petom općem saboru te stranke pobijedio jedinog protukandidata Josipa Miljaka. Barun bio je obnašatelj dužnosti predsjednika stranke otkako je u siječnju 2004. dotadašnji predsjednik Luka Podrug dao ostavku. Na današnjem saboru ujedno je proslavljena 110. obljetnica osnutka Hrvatske čiste stranke prava. Govoreći o procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, istaknuo je da se HČSP ne protivi Uniji jer je Hrvatska oduvijek dio Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙