FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: Vlada mlako reagirala na izjave Gianfranca Finija

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka-liberalnidemokrati (HNS) smatra da su nedavne izjave talijanskog ministra zaodnose s parlamentom Carla Giovannardia da je Italija spremna izvršitikulturnu, gospodarsku i turističku invaziju na Dalmaciju izrečene usvijetlu predstojećih talijanskih izbora, ali drži da je Vlada trebalajače reagirati na istup talijanskoga ministra vanjskih poslovaGianfranca Finija da će Hrvatska prije ulaska u EU morati podmiritisvoje dugove prema esulima.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS) smatra da su nedavne izjave talijanskog ministra za odnose s parlamentom Carla Giovannardia da je Italija spremna izvršiti kulturnu, gospodarsku i turističku invaziju na Dalmaciju izrečene u svijetlu predstojećih talijanskih izbora, ali drži da je Vlada trebala jače reagirati na istup talijanskoga ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija da će Hrvatska prije ulaska u EU morati podmiriti svoje dugove prema esulima.

HNS u današnjem priopćenju kaže kako nije prvi put da se za potrebe domaće političke scene zaoštravaju odnosi sa susjedima i bombastičnim izjavama ugrožava mogućnost uobičajenog dobrosusjedskog rješavanja svih problema, te da nije prvi put da se takvim metodama služe čelni ljudi Alleanze Nacionale.

No, ističu HNS-ovci, zabrinjava mlaka reakcija Vlade na izjave Finija kao ministra i predsjednika Alleanze Nacionale, "koji u ne baš diplomatskoj maniri poručuje Hrvatskoj da će na njenom putu u EU kao prepreka stajati revidirani ili poništeni važeći međunarodni sporazumi".

HNS smatra da Hrvatska, kao slijednica bivše SFRJ i samim time stranka Osimskih sporazuma iz 1975. mora ostati na poziciji poštivanja sporazuma i odbiti svaku reviziju sporazuma.

Napominje da su Hrvatska i Slovenija sukcesijom preuzele obveze isplate 110 milijuna dolara na račun obeštećenja esula pri Banco Italia, te da je međunarodno prihvaćeno rješenje Osimskim sporazumima doprinijelo daljnjem razvoju dobrih odnosa između Hrvatske i Italije.

Stoga je, ocjenjuju u HNS-u, štetno i kontraproduktivno narušavati međunarodno priznata rješenja koja funkcioniraju.

"Mišljenja smo da je ugrožavanje odnosa između Hrvatske i Italije za potrebe licitiranja na domaćoj talijanskoj političkoj sceni izrazito štetno", tvrde u HNS-u, te ističu da Italija, kao i Hrvatska, mora ispunjavati svoje međunarodno preuzete obveze sukladno međunarodnim ugovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙