FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: Vlada na slučaju Jelavić mora dokazati privrženost vladavini prava

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka-liberalnidemokrati (HNS) zatražila je danas od Vlade da, u slučaju nepravomoćnepresude protiv nekadašnjeg člana predsjedništva BiH Ante Jelavića zanezakonito trošenje novca hrvatskih poreznih obveznika, dokaže svojuprivrženost važnom načelu vladavine prava na kojemu počiva EU.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS) zatražila je danas od Vlade da, u slučaju nepravomoćne presude protiv nekadašnjeg člana predsjedništva BiH Ante Jelavića za nezakonito trošenje novca hrvatskih poreznih obveznika, dokaže svoju privrženost važnom načelu vladavine prava na kojemu počiva EU.

HNS u priopćenju pita zašto Hrvatska nema međunarodni ugovor koji bi regulirao takve slučajeve umjesto da se ostavljaju pravne praznine koje za posljedicu mogu imati da Hrvatska postane "raj za kriminalce".

"Hrvatska ne smije pružiti utočište ljudima koje traže druge države zbog takvih kaznenih djela iako imaju hrvatsko državljanstvo", ističu u HNS te dodaju kako je očito da postoje manjkavosti u slučaju dvostrukog državljanstva.

HNS drži da je suvišno postojanje dileme oko provođenja postupka protiv Ante Jelavića pošto se radi o novcima hrvatskih građana "koji su šakom i kapom dijeljeni bez transparentno utvrđenih kriterija", pa država ima primarni interes preispitati postupke i zakonitost tih trošenja.

Hrvatska se kao potpisnik Pakta o stabilnosti obvezala učiniti sve da stabilizira svoje okruženje. Sadašnja bi se Vlada drugačijim pristupom u odnosima sa susjednom BiH vratila pogrešnoj politici zaštite pojedinačnih (stranačkih) interesa koji su u tom vremenu bili pretpostavljeni općim i državnim, te nanijeli golemu štetu ugledu i međunarodnom položaju Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙