FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: preraspodjelom poreza do istinske decentralizacije

KARLOVAC, 22. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS)zauzima se za preraspodjelu poreza koja bi omogućila istinsku, a nedeklaratornu decentralizaciju i regionalizaciju s podjednakimizgledima za sve, rekla je danas u Karlovcu na HNS-ovoj tribini "Novalokalna samouprava - što imamo - što predlažemo" predsjednica HNS-aVesna Pusić.
KARLOVAC, 22. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS) zauzima se za preraspodjelu poreza koja bi omogućila istinsku, a ne deklaratornu decentralizaciju i regionalizaciju s podjednakim izgledima za sve, rekla je danas u Karlovcu na HNS-ovoj tribini "Nova lokalna samouprava - što imamo - što predlažemo" predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Istaknula je da se HNS zauzima za to da se "porez na dohodak 'spusti' s centralnog proračuna na lokalne, kao i porez na dobit, s tim da se ne plaća ondje gdje je tvrtka registrirana, nego ondje gdje ljudi proizvode i rade".

Vesna Pusić također je rekla kako su neposredni izbori preduvjet da se ne događaju slučajevi kao u Karlovcu, Velikoj Gorici, Dubrovniku i drugdje da se mjesecima ne zna tko je gradonačelnik. "Točno je da sada sve stranke podupiru uvođenje neposrednih izbora, ali HDZ-ov prijedlog je samo simboličan i - kada se prihvati u Saboru - neće omogućiti personalizaciju odgovornosti", dodala je.

Ustvrdila je kako bi za prave neposredne izbore trebalo promijeniti čak 24 zakona ili podzakonska akta.

Na novinarsko pitanje što je to što određuje HNS kada se i vladajući HDZ okrenuo "proeuropskim vrijednostima i poštivanju ljudskih prava za sve", odgovorila je kako je činjenica da je Hrvatska od nacionalne države postala građanska u kojoj građani svih nacionalnosti imaju jednaka prava, a HNS je svoje djelovanje samo digao na višu razinu.

U Hrvatskoj je riješeno elementarno pravo, ali potrebno je uhvatiti se u koštac s tzv. politikom privida, rekla je Vesna Pusić, dodajući kako sloboda tiska i javne riječi nije tabloidizacija, sloboda tržišta nije vladavina mafije i kontrola mafije nad gospodarstvom, a nezavisno sudstvo nije sloboda sudstva "u kojem rodbina i klijenti sudaca postaju nezavisni i nedodirljivi pojedinci".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙