FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo obilježavanje vukovarske tragedije - misu služio mons. Bogović

VUKOVAR,, 13. studenog 2005. (Hina) - Misnim slavljem koje je uvukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodiogospićko-senjski biskup msgr. mons. Mile Bogović, u Vukovaru je danaspočelo obilježavanje 14. obljetnice stradanja toga grada u srpskojagresiji 1991. godine.
VUKOVAR,, 13. studenog 2005. (Hina) - Misnim slavljem koje je u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio gospićko-senjski biskup msgr. mons. Mile Bogović, u Vukovaru je danas počelo obilježavanje 14. obljetnice stradanja toga grada u srpskoj agresiji 1991. godine.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije, pod geslom "Gdje da tražim sina svoga", održava se do iduće nedjelje, 20. studenoga.

U propovijedi msgr. Bogović naglasio je kako Vukovar trebamo zapamtiti, ali ne u osvetničkom nego u kršćanskom smislu.

"Zapamtiti sve ono vrijedno i lijepo što je ovdje bilo, a to je staviti svoje tijelo i krv da bi se zaštitilo drugoga. To je ona osnovna poruka kršćanstva kroz koju trebamo gledati žrtve koje su pale ovdje, za naš narod i grad", rekao je biskup Bogović.

Među brojnim vjernicima nazočnim misnom slavlju nalazila se i manja skupina vjernika iz Gospićko-senjske biskupije, čiji je katedralni zbor uveličao misno slavlje.

U sklopu obilježavanje 14. obljetnice vukovarske tragedije središnji komemorativni skup za vojne i civilne žrtve stradale u srpskoj agresiji održat će se u petak, 18. studenoga, ispred vukovarske Opće bolnice, na dan kada su godine 1991. srpske paravojne postrojbe, pomognute jugo vojskom, slomile obranu grada.

Nakon komemoracije sudionici će u koloni sjećanja krenuti do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojemu će vijence položiti državna i druga izaslanstva.

Prema podatcima vukovarske Opće bolnice, u srpskoj agresiji na Vukovar, u jesen 1991. godine, ubijene su ili ranjene 3.462 osobe.

Iz Vukovara je nakon srpske okupacije protjerano 22.000 nesrba, a oko deset tisuća osoba prošlo je kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata iz Vukovarsko-srijemske županije još se nalazi 510 osoba, a nestanak najvećeg broja njih vezan je upravo uz ratne događaje u Vukovaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙