FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svi Sveti u Vukovaru

VUKOVAR, 1. studenog 2005. (Hina) - Vukovarska groblja od ranog jutraposjećuje velik broj Vukovaraca koji na današnji blagdan paljenjemsvijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlim članovimaobitelji, rodbine i prijateljima.
VUKOVAR, 1. studenog 2005. (Hina) - Vukovarska groblja od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji na današnji blagdan paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima.

Među najposjećenijim vukovarskim grobljima je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojemu je u proteklih pet godina postojanja pokopano 760 poginulih ili umrlih hrvatskih branitelja ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji te civila stradalih u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine.

Po podacima vukovarske Opće bolnice tijekom tromjesečne opsade i okupacije Vukovara 1991. godine ubijene su 1624 osobe, a ranjeno je 2557 hrvatskih branitelja i civila.

U počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u agresiji na Vukovar predstavnici gradskih vlasti predvođeni gradonačelnikom Tomislavom Šotom položili su jutros vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari. Počast žrtvama agresije odali su i na gradskim grobljima u Sotinu i Lipovači, starom katoličkom groblju, groblju u Novom Vukovaru te novom groblju Dubrava na kojem je 1998. iz do sada u Europi otkrivene najveće masovne grobnice ekshumirano 938 žrtava srpske agresije na Vukovar.

Kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari od jutros gori velik broj zapaljenih svijeća. Na tome mjestu su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice.

Počast njihovoj žrtvi paljenjem svijeća odaju brojni građani Vukovara, predstavnici stradalničkih udruga te članovi obitelji i rodbina ubijenih.

Zbog ratnog zločina počinjenog na Ovčari pred Haaškim sudom za ratne zločine nedavno je započeo sudski proces protiv bivših zapovjednika postrojbi bivše JNA koje se smatra odgovornim za zločin na Ovčari - Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙