FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski parlament izabrao manjinsku konzervativnu vladu

VARŠAVA, 12. studenoga 2005. (Hina) - Poljska je dobila novumanjinsku vladu stranke desnice Pravo i pravednost, na čijem je čeluKazimierz Marcinkiewicz a u parlamentu su ju podržali krajnjiljevičari i desničari nakon što se vlada obvezala i na prihvaćanjenjihovih uvjeta.
VARŠAVA, 12. studenoga 2005. (Hina) - Poljska je dobila novu manjinsku vladu stranke desnice Pravo i pravednost, na čijem je čelu Kazimierz Marcinkiewicz a u parlamentu su ju podržali krajnji ljevičari i desničari nakon što se vlada obvezala i na prihvaćanje njihovih uvjeta.

Na rujanskim parlamentarnim izborima u Poljskoj, konzervativna stranka Pravo i pravednost, koju vode braća blizanci Kaczynski, pobijedila je do tada vladajući Savez demokratske ljevice osvojivši gotovo 27 posto glasova. Poljaci su u listopadu za novog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je od tada bio gradonačelnik Varšave.

Nakon što su propali pregovori o stvaranju koalicije s Građanskom platformom, drugom strankom po broju zastupnika u parlamentu s osvojenih 24 posto glasova birača, pobjednička stranka je formirala manjinsku vladu s premijerem Kazimierzem Marcinkiewiczem na čelu.

Ostavši bez potpore stranke centra- Građanske platforme, poljski konzervativci okrenuli su se krajnjim ljevičarima, odnosno stranci Samoobrana koja je na izborima dobila 11 posto glasova, i desničarima iz Lige poljskih obitelji sa 7 posto osvojenih glasova i Poljskoj seljačkoj stranci sa 6 posto glasova.

Rezultat pregovora s novim saveznicima je manjinska vlada stranke Pravo i pravednost koja je u četvrtak dobila povjerenje donjeg doma poljskog parlamenta Sejma.

Potporu u parlamentu premijer Marcinkiewicz je platio time što je u program svoje vlade uvrstio zahtjeve desničara kao što je uvođenje dječjeg doplatka za svako novorođenče kao i zahtjeve krajnje ljevice poput povećanja socijalne pomoći i povlastica poljoprivrednicima, piše dnevnik Gazeta Wyborcza.

Osim tih zahtjeva poljski konzervativci žele "osloboditi Poljsku od postkomunističkog bremena", rekao je premijer Marcinkiewicz. U tom smjeru najavljeno je zaoštravanje kaznenog zakonika, uvođenje 24-satnih sudova, a već su ukinute vojne tajne službe.

Socijalni programi poljske vlade predviđaju pomoć za više od milijun poljske djece i siromašnih. U borbi protiv visoke nezaposlenosti nova poljska vlada namjerava smanjiti poreze s dosadašnjeg trovrsnog od 19, 30 i 40 posto na 18 i 32 posto.

Najveće poljske tvrtke i ustanove poput naftne industrije, pošte, radija i televizije država će zadržati u svom vlasništvu jer želi "razvoj i stvaranje poljskih proizvoda i kapitala". Reforme su najavljene u mnogim sektorima pa i u zdravstvu koje će također ostati u rukama države.

Poljska oporba, Savez demokratske ljevice i Građanska platforma, ocijenile su program vlade konzervativaca "nerealnim i previše općenitim".

Ekonomski analitičar Piotr Bielski izjavio je za dnevnik "Gazeta wyborcza" da je nova vlada dala velika socijalna obećanja čija provedba ovisi o ograničenim sredstvima državnog proračuna.

"Ne vidim način za ispunjenje popisa obećanja bez jasnog određivanja izvora štednje", komentirao je program poljske vlade Jeremi Mordasewicz iz Udruge privatnih poslodavaca.

Iako neki analitičari kritiziraju program manjinske vlade desnice, trenutačno stanje pokazuje jačanje poljske valute u odnosu na euro i američki dolar kao i skok cijena dionica na poljskoj burzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙