FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska u nedjelju bira novog predsjednika

VARŠAVA, 22. listopada 2005. (Hina) - Uoči drugog kruga predsjedničkihizbora u Poljskoj, koji će se održati u nedjelju 23. listopada,kandidat stranke desnog centra Građanska platforma Donald Tusk izgubioje dio prednosti u odnosu na protukandidata iz stranke desnice Pravo ipravednost Lecha Kaczynskog, a analitičari i mediji nadmetanje dvojicepredsjedničkih kandidata procjenjuju izjednačenim.
VARŠAVA, 22. listopada 2005. (Hina) - Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj, koji će se održati u nedjelju 23. listopada, kandidat stranke desnog centra Građanska platforma Donald Tusk izgubio je dio prednosti u odnosu na protukandidata iz stranke desnice Pravo i pravednost Lecha Kaczynskog, a analitičari i mediji nadmetanje dvojice predsjedničkih kandidata procjenjuju izjednačenim.

Poljski dnevnik "Gazeta Wyborcza" u petak je objavio rezultate istraživanja javnog mnijenja koje je provela agencija PBS, a oni pokazuju da se prednost Donalda Tuska smanjila nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, 10. listopada, s 12 posto na 4 posto. Tusk prema anketi PBS-a sada vodi s 52 posto potpore, dok Lech Kaczynski uživa potporu 48 posto anketiranih.

Neke druge ankete objavljene ovih dana pokazuju da bi od trideset milijuna poljskih birača za Tuska glasovalo njih 53 posto a za Kaczynskog 47 posto.

Analitičari predviđaju da bi razlika u glasovima između dvojice kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora mogla biti tako mala da televizijske izlazne ankete u nedjelju navečer 23. listopada, nakon zatvaranja birališta u 20 sati, neće moći dati točno ime pobjednika već će se čekati službeni rezultati sljedećeg dana.

Lech Kaczynski u predizbornim nastupima predbacuje protukandidatu Tusku da hoće stvoriti "liberalnu Poljsku" dok je on za "solidarnu državu".

Donald Tusk se brani da je on za "slobodnu a ne liberalnu državu" i među ostalim tumači da se njegova Građanska platforma zauzima za smanjivanje poreza što bi dalo novi zamah poljskom gospodarstvu i otvorilo nova radna mjesta.

"Liberalni pogledi Tuska suprotstavljaju se nepovjerenju Kaczynskog u tržišno gospodarstvo", komentira dnevnik "Gazeta Wyborcza" razilaženja poljskih predsjedničkih kandidata.

"Solidarna je država" Lecha Kaczynskog za razvoj socijalnih programa koji bi bili financirani iz državnog proračuna.

Zbog čekanja na rezultate predsjedničkih izbora još nije sastavljena nova vlada niti je novi sastav parlamenta, u kojem većinu imaju stranke predsjedničkih kandidata Pravo i pravednost i Građanska platforma, izabrao svojeg predsjednika.

Premda pregovori o stvaranju koalicijske vlade traju od parlamentarnih izbora 25. rujna, koalicijski dogovor će biti potpisan tek u petak 28. listopada, a sastav poljske vlade službeno treba biti objavljen 29. listopada, dakle tek onda kada će se znati tko je novi predsjednik Poljske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙