FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostavka lijeve poljske vlade Mareka Belke

VARŠAVA, 19. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vlada Mareka Belke ponudilaje u srijedu u parlamentu svoju ostavku nakon teškog izbornog porazaDemokratskog saveza ljevice SLD na parlamentarnim izborima održanima25. rujna u Poljskoj.
VARŠAVA, 19. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vlada Mareka Belke ponudila je u srijedu u parlamentu svoju ostavku nakon teškog izbornog poraza Demokratskog saveza ljevice SLD na parlamentarnim izborima održanima 25. rujna u Poljskoj.

Ostavku je prihvatio predsjednik Aleksander Kwasniewski koji je vladu u ostavci zadužio da dovrši tekuće poslove dok desnica, koja je pobijedila na izborima, ne sastavi novu vladu.

Državni poglavar treba u srijedu poslijepodne zadužiti konzervativca Kaziemirza Marcinkiewicza da sastavi novu vladu.

Marcinkiewicza, koji je prilično nepoznat u Poljskoj, na dužnost predsjednika vlade predložila je njegova stranka Pravo i pravda (PiS).

Novi Sejm (donji dom parlamenta) održao je u srijedu prvu sjednicu nakon parlamentarnih izbora.

PiS i liberali iz PO-a obećali su zajednički sastaviti buduću vladu, ali dogovor još nisu postigli zbog drugoga kruga predsjedničkih izbora koji se održava u nedjelju.

Dvojica predsjedničkih kandidata jesu Lech Kaczynski iz PiS-a i Donald Tusk iz PO-a.

Dvije su se stranke bile dogovorile da će na dužnost predsjednika Sejma predložiti čelnika PO-a, ali PiS nije prihvatio kandidata liberala Bronislawa Komorowskog, bivšeg ministra obrane.

PiS je na parlamentarnim izborima dobio najviše glasova - 26,99 posto, a iza njega je PO s 24,14 posto. Obje stranke zajedno imaju 288 zastupnika od 460 u Sejmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙