FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska vlada dobila povjerenje u parlamentu

VARŠAVA, , 10. studenog 2005. (Hina) - Donji dom poljskog parlamenta"Sejm" izglasao je u četvrtak navečer povjerenje novoj manjinskogvladi desnice stranke Pravo i pravednost sa 272 glasa za, 187 protiv inijednim suzdržanim.
VARŠAVA, , 10. studenog 2005. (Hina) - Donji dom poljskog parlamenta "Sejm" izglasao je u četvrtak navečer povjerenje novoj manjinskog vladi desnice stranke Pravo i pravednost sa 272 glasa za, 187 protiv i nijednim suzdržanim.

Povjerenje manjinskoj vladi poljskih konzervativaca uz zastupnike desničara iz Prava i pravednosti izglasala je krajnja ljevica i desnica, stranke Samoobrana i Liga poljskih obitelji te Poljska seljačka stranka.

Protiv vlade premijera Kazimierza Marcinkiewicza bili su Građanska platforma i Savez demokratske ljevice.

Bilo je nesigurno do dana zasjedanja poljskog parlamenta hoće li manjinska vlada dobiti dovoljno glasova jer su nakon rujanskih izbora propali koalicijski pregovori desničara iz Prava i pravednosti s drugom strankom po veličini u parlamentu Građanskom platformom.

"Nećemo iznevjeriti nade Poljaka", rekao je premijer Marcinkiewicz u govoru predstavljanja programa vlade poljskim zastupnicima. Glavni su programski ciljevi manjinske vlade konzervativaca: reforma državnih institucija, pravosudnog sustava te socijalna politika s naglaskom na pronatalitetnu politiku. Na gospodarskom planu, poljski premijer Marcinkiewicz je istaknuo da će se njegova vlada usredotočiti na razvoj poljoprivrede i infrastrukture.

Oporbeni ljevičari predbacili su da je program vlade nerealan. Predsjednik oporbene stranke centra Građanske platforme, Donald Tusk nazvao je suradnju konzervativaca iz Prava i pravednosti s krajnjom ljevicom i desnicom "kršenjem pravila koja vrijede u cijeloj Europi".

U Poljskoj je od rujna na vlasti stranka Pravo i pravednost (desnica) nakon četverogodišnje vladavine ljevice, a iz njihovih je redova i u listopadu izabrani poljski predsjednik Lech Kaczynski, brat blizanac predsjednika te konzervativne stranke, Jaroslawa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙