FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska: Prisegnula manjinska vlada premijera Marcinkiewicza

VARŠAVA, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Poljska konzervativnaStranka pravo i pravednost preuzela je u ponedjeljak vlast sastavivšimanjinsku vladu nakon što nije uspjela postići dogovor o koaliciji sastrankom desnog centra Građanskom platformom.
VARŠAVA, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Poljska konzervativna Stranka pravo i pravednost preuzela je u ponedjeljak vlast sastavivši manjinsku vladu nakon što nije uspjela postići dogovor o koaliciji sa strankom desnog centra Građanskom platformom.

Pred predsjednikom Aleksandrom Kwasniewskim prisegu su položili novi konzervativni premijer Kazimierz Marcinkiewicz i 17 članova kabineta čime su okončane četiri godine ljevičarske vladavine koja je Poljsku uvela u EU.

"Nakon nekoliko tjedana rasprava i kampanje imamo vladu sastavljenu od stručnjaka, profesionalaca i političara - ljudi koji žele reforme i koji žele popraviti državu", kazao je Marcinkiewicz nakon imenovanja.

Konzervativci su prošli mjesec pobijedili na općim izborima i obećali su da će vladati zajedno s Građanskom platformom.

No pregovori između dvije stranke su propali zbog neslaganja oko ministarskih položaja i ekonomskih reformi pa ni posredovanje katoličke crkve u posljednji trenutak nije uspjelo približiti saveznike.

"Nakon polaganja prisege nadam se da ću nastaviti pregovore s Građanskom platformom i osigurati da imamo najbolji mogući program", dodao je novi poljski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙