FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking: Pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom oružju nastavit će se uskoro

PEKING , 11. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Pregovori čija je svrhauvjeriti Sjevernu Koreju da se odrekne svojih programa o nuklearnomoružju završili su u petak uz priopćenje kineskih domaćina premakojemu se predstavnici šest zemalja sudionica namjeravaju sastatiponovno što je prije moguće.
PEKING , 11. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Pregovori čija je svrha uvjeriti Sjevernu Koreju da se odrekne svojih programa o nuklearnom oružju završili su u petak uz priopćenje kineskih domaćina prema kojemu se predstavnici šest zemalja sudionica namjeravaju sastati ponovno što je prije moguće.

Promatrači ocjenjuju kako, unatoč tomu, nema naznaka završetka neprijateljstava i nesuglasica između glavnih protagonista spora, Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država. Ostali sudionici u pregovorima su Južna Koreja, Japan, Rusija i Kina.

"Strane u pregovorima složile su se da će se na drugoj sjednici petog kruga šestostranih pregovora sastati što prije. Također su se dogovorile da će u potpunosti primijeniti zajednički dokument u skladu s načelom - obećanje za obećanje, akcija za akciju", stoji u kineskom priopćenju.

Promatrači ističu kako je peti krug pregovora ponovno jasno pokazao nastavak nesuglasica između Washingtona i Pyongyanga.

Pregovori su počeli 2003. kada je Kina odlučila biti posrednik u nastojanjima da se postigne kompromisno rješenje nakon što su Sjedinjene Države optužile Sjevernu Koreju za razvijanje nuklearnog oružja, a Pyongyang se povukao iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙