FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Kina postigli dogovor o izvozu kineskog tekstila

PEKING, 7. studenog 2005. (Hina/AFP) - SAD i Kina postigli su dogovor ouvozu kineskog tekstila i konca, čime je dokončan žestoki trgovinskispor dvije zemlje, objavilo je udruženje kineskih proizvođačatekstila.
PEKING, 7. studenog 2005. (Hina/AFP) - SAD i Kina postigli su dogovor o uvozu kineskog tekstila i konca, čime je dokončan žestoki trgovinski spor dvije zemlje, objavilo je udruženje kineskih proizvođača tekstila.

"I SAD i Kina učinili su ustupke kako bi se sklopio taj sporazum o tekstilu", izjavio je glasnogovornik Kineskog nacionalnog vijeća za tekstil i odjeću Sun Huaibin.

"Kina je napravila ustupke u vezi s trajanjem sustava kvota, dopuštajući SAD-u da nametne kontrolu pristupa kineskog tekstila i odjeće na američko tržište do 2008. umjesto kao dosad do 2007. godine", naglasio je Sun.

Američki uvoz kineskog tekstila bit će ograničen na stope rasta u rasponu od 10 do 17 posto godišnje do 2008., čime je Kina napravila ustupak budući da je željela da odgovarajući rok bude 2007.

Tim je dogovorom omogućeno progresivno povećanje uvoza većine značajnih tekstilnih i odjevnih predmeta iz Kine u rasponu od osam do 10 posto u 2006., 13 posto u 2007. i 17 posto u 2008.

Washington je pak učinio ustupak, budući da je ranije predlagao zadržavanje godišnje stope rasta kineskog uvoza na 7,5 posto, dodao je Sun.

Kina i Europska unija sklopile su sličan dogovor u rujnu ove godine.

Neimenovani dužnosnik kineskog ministarstva trgovine nije želio komentirati sporazum, najavljujući skoro službeno priopćenje ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙