FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski predsjednik pokušava privoljeti Pjongjang na suradnju

ZAGREB/PJONGJANG,28. listopada 2005. (Hina) - Kineski predsjednik HuJintao doputovao je u petak u Sjevernu Koreju, najizoliraniju zemljusvijeta, kako bi pripremio nastavak šesterostranih pregovora osjevernokorejskom nukelarnom programu predviđen za studeni, javljajuagencije.
ZAGREB/PJONGJANG,28. listopada 2005. (Hina) - Kineski predsjednik Hu Jintao doputovao je u petak u Sjevernu Koreju, najizoliraniju zemlju svijeta, kako bi pripremio nastavak šesterostranih pregovora o sjevernokorejskom nukelarnom programu predviđen za studeni, javljaju agencije.

Na svome prvome putovanju na dužnosti predsjednika, Hu, kojega je u Pjongjangu dočekao kolega Kim Jong-Il, naglasio je "prijateljstvo Kine i Sjeverne Koreje pogodno za održavanje mira i stabilnosti te promicanje razvitka i napretka u regiji", prenijela je službena kineska agencija Xinhua.

Središnji cilj razgovora bit će pokušati uvjeriti sjevernokorejski režim da poštuje svoje obveze preuzete 19. rujna na šesterostranim pregovorima u Pekingu, ističu analitičari.

Kina treba u Pjongjangu dokazati "svoju ulogu rastuće sile i svoju vjerodostojnost i sposobnost da postigne rezultate", drži Jing-dong Yuan, stručnjak za neširenje nukelarnog oružja u Aziji s Instituta Monterey za Međunarodne studije (Kalifornija).

"Neuspjeh bi doveo u pitanje pregovore šest zemalja (osim Sjeverne tu su Južna Koreja, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i Japan) a što bi moglo voditi k pogoršanju sigurnosti u regiji", ocijenio je Jing-dong Yuan.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap citirala je u petak izjavu sjevernokorejskog diplomata da Pjongjang neće otkriti pojedinosti svoga nuklearnog programa i atomskog oružja sve dok se za njih ne izgradi nuklearni reaktor na laku vodu.

Han Song-ryol, zamjenik sjevernokorejske misije pri UN-u, povjerio je u intervjuu za Yonhap da Sjeverna Koreje ne želi električnu energiju koju mu nudi susjedna Južna Koreja, ako to znači da se mora odreći nuklearnih reaktora.

Šesterostrani pregovori trebali bi se nastaviti vjerojatno 7. studenoga, a komunistička Sjeverna Koreja, koja je krajnje osiromašena i ovisi o humanitarnoj stranoj pomoći, u prošlosti se pokazala kao nepopustljiv pregovarač, čime si je stvarala velik manevarski prostor za pregovore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙