FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD proglasio neuspjeh pregovora s Kinom o tekstilu

PEKING, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Kina i SAD nisu uspjelipronaći formulu za rješenje naglog rasta kineskog izvoza tekstila kojije rasplamsao trgovinske napetosti između dvije zemlje, izjavio je učetvrtak glavni američki pregovarač.
PEKING, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Kina i SAD nisu uspjeli pronaći formulu za rješenje naglog rasta kineskog izvoza tekstila koji je rasplamsao trgovinske napetosti između dvije zemlje, izjavio je u četvrtak glavni američki pregovarač.

"Nismo postigli sporazum koji bi zadovoljio potrebe naših domaćih proizvođača i maloprodajnih lanaca", konstatirao je u službenom priopćenju David Spooner, posebni pregovarač za tekstil u uredu američkog trgovinskog predstavnika.

Zahvaljujući suvremenim tvornicama i jeftinoj radnoj snazi kineski je izvoz u SAD u prvih sedam mjeseci ove godine porastao za čak 75 posto, na gotovo 10,5 milijardi dolara..

Dvije strane žele postići sporazum poput onog koji je Kina postigla s EU-om a predviđa ograničenje godišnjih stopa rasta izvoza 10 kategorija kineskih tekstilnih proizvoda u EU na raspon od osam do 12,5 posto godišnje u razdoblju između 2005. i 2007.

SAD je pak aktivirao sigurnosne odredbe iz sporazuma o pristupu Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) koje predviđaju mogućnost nametanja unilateralnih ograničenja na rast kineskog izvoza na 7,5 posto godišnje do kraja 2008.

Spooner je kazao da je Washington pridržao pravo na dodatna ograničenja kako bi američkoj industriji dao vremena za prilagodbu.

"SAD koristi svoje pravo sukladno sporazumu o pristupu Kine WTO-u na aktiviranje sigurnosnih odredbi u slučaju poremećaja na tržištu ili odgovarajuće prijetnje i to ćemo činiti i ubuduće", naglasio je.

Cilj Washingtona je postizanje "dugoročnog rješenja koje će omogućiti veću stabilnost u trgovini tekstilom i odjećom", zaključio je posebni pregovarač SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙