FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina će zatvoriti granice bude li virus ptičje gripe mutirao

HONG KONG, 22. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Kina će zatvoritisvoje granice otkrije li i jedan jedini slučaj prenošenja ptičje gripes čovjeka na čovjeka, pišu novine u Hong Kongu u subotu, dok prkosniTajvan tvrdi da će prekopirati patentirani antivirusni lijek.
HONG KONG, 22. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Kina će zatvoriti svoje granice otkrije li i jedan jedini slučaj prenošenja ptičje gripe s čovjeka na čovjeka, pišu novine u Hong Kongu u subotu, dok prkosni Tajvan tvrdi da će prekopirati patentirani antivirusni lijek.

Spašavanje života bit će glavna briga Pekinga u naporima da suzbije moguće širenje ptičje gripe, makar to dovelo i do usporavanja gospodarskog rasta, izjavio je zamjenik ministra zdravstva Huang Jiefu, kako prenosi South China Morning Post.

Svjetska banka je izjavila da će, premda preventivne mjere stoje puno novaca, gospodarska šteta od pandemije biti još veća.

Huang je rekao dužnosnicima iz Kine, Hong Konga i Makaa da će se svaki sumnjivi slučaj bolesti kod ljudi izolirati.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da je smrtonosni soj virusa H5N1 endemski kod peradi u Kini i u velikom dijelu Azije i možda je samo pitanje dana kad će moći prelaziti s čovjeka na čovjeka.

U prilikama sve većeg straha od širenja bolesti švicarski farmaceutski div Roche AG izložen je pritisku da poveća proizvodnju lijeka Tamiflu protiv ptičje gripe.

Tvrtka je u četvrtak pristala da se sastane s četiri proizvođača generičkih lijekova radi buduće suradnje.

No nestrpljivi je Tajvan rekao da će, bez obzira na patent, početi s proizvodnjom svoje inačice Tamiflua.

"Dali smo sve od sebe kako bismo počeli pregovore s Rocheom. Pokazali smo Rocheu svoju dobru volju i cijenimo njihov pronalazak. No najvažnije je zaštiti naš narod", rekao je Reuteru Su Ih-jen, ravnatelj kliničkog odjela u Državnom institutu za istraživanje zdravlja.

Istraživački institut je predstavio glasilima generičku inačicu Tamiflua koji se proizvodi u njihovom laboratoriju koji je, kako kažu, 99 posto sličan lijeku tvrtke Roche.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙