FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinu tribina "Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina"

VARAŽDIN, , 10. studenoga 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatskogkulturnog društva "Napredak" u varaždinskom Hrvatskom narodnomkazalištu (HNK) večeras je održana tribina na temu "Što je HrvatimaBosna i Hercegovina", na kojoj je banjolučki biskup dr. FranjoKomarica govorio o "Nepravdi ovozemaljskih moćnika prema Hrvatima,katolicima u BiH".
VARAŽDIN, , 10. studenoga 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je održana tribina na temu "Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina", na kojoj je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica govorio o "Nepravdi ovozemaljskih moćnika prema Hrvatima, katolicima u BiH".

Biskup Komarica potresno je svjedočio o stradanju, patnjama i iseljavanju Hrvata iz Bosne i Hercegovine u proteklih 15 godina, navevši brojne primjere iz banjalučkog područja.

Kazao je kako se unatoč nadljudskim naporima svećenika i redovnica, i pod cijenu vlastita života, nije moglo zaustaviti raseljavanja katolika i rušenje crkava u BiH.

Sudjelujući na tribini, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kardinal Vinko Puljić, govorio je o nadi i pouzdanju.

Pri tom je naveo primjer kako je na pitanje što je Hrvatima u BiH dalo snagu da izdrže sve te ratne teškoće, odgovorio kakosu to "vjera i pouzdanje u Boga, te bosanski inat i izdržljivost kojima su sve pretvarali u humor, a bio je crni".

Kardinal je istaknuo važnost da budemo bliski jedni drugima, da opstanemo kao narod i vjera, te da ulažemo u mlade ljude, što je najbolja investicija.

Prof. Anđelko Akrap, demograf sa zagrebačkoga Ekomskog fakulteta, govorio je o demografskim posljedicama položaja hrvatskog naroda u BiH, te se posebno osvrnuo na područje BiH za vrijeme osmanskih prodora i iseljavanja katoličkog stanovništva.

Glavni i odgovorni urednik Katoličkog tjednika iz Sarajeva dr. Ivo Balukčić, govoreći o razlozima održavanja takvih tribina, naglasio je kako su one "krik duha hrvatske nacije da izađemo iz svojih uskih regionalnih interesa".

Dr. Balukčić kazao je kako su Hrvati, iako po broju najmanji narod od tri konstitutivna naroda u BiH, istodobno i najveće žrtve proteklog rata. Podsjetio je da je tijekom rata iz BiH prognano ili izbjeglo oko 67 posto od ukupnog broja bosanskohercegovačkih Hrvata, a tek se 13 posto vratilo.

O suradnji Hrvatskog katoličkog radija (HKR) i Katoličkog tjednika govorio je ravnatelj HKR-a Robert Šreter, zamjenik glavnog ureda Katoličkog tjednika Brane Vrbić govorio je o Bosni i Hercegovini danas, a kolumnist Katoličkog tjednika i novinar Radio Marije Ivica Relković govorio je o svijesti zajedništva u Hrvata.

Večerašnja tribina u varaždinskom HNK-u prva je u nizu tribina koje će biti održane i u drugim gradovima u Hrvatskoj, a posvećene su problemima hrvatskog naroda u BiH te stvaranju duha zajedništva svih Hrvata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙