FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush odlikovao Mohameda Alija i Arethu Franklin

WASHINGTON, 9. studenog 2005. (Hina/AFP) - George W. Bush je u srijeduuručio Odličje slobode, najveću američku civilnu nagradu, četrnaesterozaslužnih osoba, među kojima su legendarni boksač Mohamed Ali,pjevačica soula Aretha Franklin i predsjednik američke središnje bankeAlan Greenspan.
WASHINGTON, 9. studenog 2005. (Hina/AFP) - George W. Bush je u srijedu uručio Odličje slobode, najveću američku civilnu nagradu, četrnaestero zaslužnih osoba, među kojima su legendarni boksač Mohamed Ali, pjevačica soula Aretha Franklin i predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan.

Mohamed Ali, pravim imenom Cassius Clay, bio je trostruki svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji koji danas boluje od Parkinsonove bolesti. Nazočio je svečanosti dodjele nagrade u Bijeloj kući, ali se ne može samostalno kretati.

Predsjednik je pozdravio i "kraljicu soula" Arethu Franklin (63) koja je stubokom promijenila američku glazbu. Država Michigan uvrstila je glas ove pjevačice u popis "prirodnih ljepota".

Među nagrađenima je i Alan Greenspan koji odlazi s dužnosti predsjednika središnje banke nakon 18 godina provedenih u službi američkog gospodarstva i dolara.

Nagradu su dobili i Richard Myers, umirovljeni američki general koji je sudjelovao u ratovima u Afganistanu i u Iraku te Vinton Cerf i Robert Kahn koji se smatraju "ocima" interneta u Americi.

"Predsjedničko odličje slobode" utemeljio je predsjednik Truman 1945. kako bi nagradio istaknute civile tijekom Drugog svjetskog rata, a 1963. predsjednik Kennedy ga je proširio na mirovne zasluge civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙