FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns: Vrijeme je da BiH ima jednog predsjednika

SARAJEVO,12. listopada 2005.(Hina) - Američki državni podtajnikNicholas Burns koji se u sklopu svoje balkanske turneje nalazi uposjetu Bosni i Hercegovini izjavio je u srijedu u Sarajevu da jedošlo vrijeme da ta zemlja započne s ozbiljnim izmjenama ustavanapisanog prije deset godina u Daytonu i da dobije jednog predsjednikai jednog jakog premijera.
SARAJEVO,12. listopada 2005.(Hina) - Američki državni podtajnik Nicholas Burns koji se u sklopu svoje balkanske turneje nalazi u posjetu Bosni i Hercegovini izjavio je u srijedu u Sarajevu da je došlo vrijeme da ta zemlja započne s ozbiljnim izmjenama ustava napisanog prije deset godina u Daytonu i da dobije jednog predsjednika i jednog jakog premijera.

"Sada je došlo vrijeme da se umjesto evolucije ide u dublje ustavne reforme ", kazao je Burns na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Burns je izjavio da je nastupio trenutak da BiH dobije "jednog predsjednika, premijera s jakim ovlastima i učinkovit parlament kako je to u demokratskim europskim državama".

Jasan poticaj iz Washingtona za radikalne promjene Daytonskog ustava u Sarajevo je stigao uoči obilježavanja desete obljetnica nastanka tog dokumenta.

Burns je kazao da će američka vlada tim povodom 21. studenoga u Washingtonu organizirati posebnu ceremoniju na koju su pozvani visoki dužnosnici iz BiH.

Oni će tom prigodom razgovarati s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice te s kongresnim liderima.

Burns je dodao da se do tog datuma u SAD očekuju "jasni signali" da su politički vođe u BiH spremni započeti proces opsežnih ustavnih promjena.

Rekao je da su krupni zahvati u ustavnu materiju već počeli reformom obrambenog sustava i očekivanim preustrojem policije u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje očekuje li SAD da tijekom predstojećih promjena bude ukinuta Republika Srpska, Burns je rekao da je to ipak odluka koju moraju donijet sami građani BiH i njihovi politički vođe.

Istaknuo je ipak da je za SAD neprihvatljiva zamisao o uspostavi trećeg entiteta u BiH na kojoj ponovno počinju inzistirati predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

"Bio bi to korak unatrag", kazao je Burns.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙