FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns: SCG treba izabrati između prosperitetne budućnosti i haaških bjegunaca

BEOGRAD,14. listopada(Hina) - Srbija i Crna Gora treba odlučiti da lije za prosperitetnu budućnost, ili će biti talac haaških bjegunaca,jer bez izručenja preostalih optuženih SCG ne može očekivati svestraneodnose sa SAD-om, niti pristupanje Partnerstvu za mir, poručio je upetak u Beogradu američki državni podtajnik Nicholas Burns.
BEOGRAD,14. listopada(Hina) - Srbija i Crna Gora treba odlučiti da li je za prosperitetnu budućnost, ili će biti talac haaških bjegunaca, jer bez izručenja preostalih optuženih SCG ne može očekivati svestrane odnose sa SAD-om, niti pristupanje Partnerstvu za mir, poručio je u petak u Beogradu američki državni podtajnik Nicholas Burns.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, američki podtajnik je kazao da bi razgovori o budućem statusu Kosova mogli početi već idućeg mjeseca, nakon sastanka međunarodne Kontakt skupine, koji će se održati 2. studenog u Washingtonu.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, stajalište je SAD-a da se do rješenja za Kosovo mora doći kompromisom službenog Beograda i Prištine i međunarodne zajednice, a u interesu svih na Kosovu i stabilnosti cijele regije.

Ministar Drašković je, kako se navodi, kao glavnog krivca za neuklanjanje haaške prepreke označio "političke stranke i strukture bivšeg režima koje se žele vratiti na vlast i koje u izoliranoj Srbiji siromaštva, mržnje i novih sukoba i nesreća traže priliku za sebe".

Američki podtajnik Burns se u četvrtak navečer, po dolasku iz Prištine, sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, ali o tom razgovoru još nije izdato priopćenje.

Posjet Beogradu, nakon susreta s Draškovićem, Burns je nastavio susretima s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

I u Prištini je Burns, u susretima s predsjednikom i premijerom Kosova Ibrahimom Rugovom i Bajramom Kosumijem, najavio razgovore o konačnom statusu Kosova za studeni ili prosinac, dodajući da će SAD odrediti svog specijalnog izaslanika koji će u njima sudjelovati, te naglasivši da SAD neće sugerirati krajnji ishod pregovora.

"Nije na SAD-u da odluči o budućnosti Kosova. Na nama je da stvorimo uvjete da pregovori počnu, da upozorimo sve strane da je kompromis neophodan kao i da finalno rješenje mora biti takvo da na kraju i Albanci i Srbi mogu živjeti zajedno u miru", poručio je Burns u četvrtak u Prištini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙