FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepismenost ugrožava UN-ovu borbu protiv siromaštva

LONDON, 9. studenog 2005. (Reuters) - Nepismenost opasno ugrožavaglobalne pokušaje da svijet riješi problem siromaštva unutar desetgodina, objavio je UNESCO u srijedu.
LONDON, 9. studenog 2005. (Reuters) - Nepismenost opasno ugrožava globalne pokušaje da svijet riješi problem siromaštva unutar deset godina, objavio je UNESCO u srijedu.

U četvrtom izdanju globalnog promatračkog izvješća Obrazovanje za sve (EFA) UNESCO upozorava da ne samo da je petina svjetskog odraslog stanovništva nepismena nego i 100 milijuna djece osnovnoškolske dobi još nije uključeno u proces opismenjavanja.

"Moćne veze koje postoje između pismenosti odraslih, bolje zdravstvene zaštite, viših prihoda, aktivnijeg građanstva i obrazovanja djece trebali bi biti jaki poticaji za vlade i donatore da budu još aktivniji", izjavio je direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Izvješće je objavljeno u centru za pismenost odraslih u londonskom East Endu.

U izvješću se navodi da tri četvrtine svjetskog odraslog nepismenog stanovništva živi u 12 zemalja: Indiji, Kini, Bangladešu, Pakistanu, Nigeriji, Etiopiji, Indoneziji, Egiptu, Brazilu, Iranu, Maroku i Demokratskoj Republici Kongu.

Diljem svijeta je više od 132 milijuna ljudi u dobi od 15 do 24 godine potpuno nepismeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙