FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciljevi Milenijskog samita neće biti ispunjeni

MANAMA, 7. studenog 2005. (Hina/Dpa) - Ni minimalni ciljevi dogovorenina Milenijskom samitu 2000. neće biti ispunjeni, kaže se u izvještajuSocial Watch-a 2005.objavljenom u Bahreinu.
MANAMA, 7. studenog 2005. (Hina/Dpa) - Ni minimalni ciljevi dogovoreni na Milenijskom samitu 2000. neće biti ispunjeni, kaže se u izvještaju Social Watch-a 2005.objavljenom u Bahreinu.

Izvještaj koji je objavljen uoči sastanka predstavnika konferencije Forum za budućnost, nagovijestio je da sastanak skupine G8 u Škotskoj u 2000. nije uspio stvoriti poticaj prema svijetu bez siromaštva i spolne nejednakosti.

"Čini se da je taj izvještaj osuđen na to da bude obojen u crveno, narančasto i žuto, boje koje simboliziraju različite stupnjeve oskudice", kazao je Roberto Bissio, koordinator međunarodnog tajništva Social Watcha, objašnjavajući raznobojnu mapu indeksa koja je uključena u izvještaj.

"Uz sadašnju stopu napretka u smanjenju siromaštva i dostizanju spolne jednakosti, ciljevi neće biti ispunjeni do 2015.", ustvrdio je Bissio.

Izvještaj pokazuje da se ekstremno siromaštvo ne smanjuje, odnosno da čak raste u zemljama bogatima naftom s Bliskog Istoka, te u Africi, Latinskoj Americi, Istočnoj Europi i većini Azije, dok je napredak koncentriran u Vijetnamu, Indiji i Kini.

Arapske zemlje suočene su s dodatnim izazovima u ispunjavanju milenijskih razvojnih ciljeva zbog nedostatka podataka o siromaštvu i duboko ukorijenjenih predrasuda prema ženama, kaže se u izvještaju.

U rujnu 2000. čelnici država i vlada 150 zemalja sastali su se kako bi raspravljali o izazovima 21. stoljeća na skupu poznatom kao Milenijski samit. Odlučili su poboljšati situaciju ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu, identificirajući osam razvojnih ciljeva koje treba postići do 2015.

Paralelna konferencija Forum za budućnost, koja će se održati u ponedjeljak i utorak, donijet će svoje preporuke za ministre vanjskih poslova zemalja skupine G8, arapskih zemalja i šest europskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙