FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO raspravlja o nacrtu "Univerzalne deklaracije o bioetici"

PARIZ, 10. listopada 2005. (Hina/AFP) - UNESCO će u ponedjeljakraspravljati o nacrtu "Univerzalne deklaracije o bioetici i o ljudskimpravima" koji u vrlo nejasnim pojmovima izlaže glavna načela uznanstvenom istraživanju.
PARIZ, 10. listopada 2005. (Hina/AFP) - UNESCO će u ponedjeljak raspravljati o nacrtu "Univerzalne deklaracije o bioetici i o ljudskim pravima" koji u vrlo nejasnim pojmovima izlaže glavna načela u znanstvenom istraživanju.

Prema tom tekstu o kojemu će posebno povjerenstvo raspravljati u prigodi 33. Opće konferencije UNESCO-a na kojoj već tjedan dana sudjeluju izaslanici 191 zemlje, "vrijeme je da međunarodna zajednica utvrdi univerzalna načela" kako bi "odgovorila na sve brojnije dileme koje znanost i tehnologija postavljaju pred čovječanstvo i okoliš".

Nacrt deklaracije oprezno govori o najspornijim pitanjima s područja bioetike, kao što su kloniranje i medicinski potpomognuta oplodnja.

U deklaraciji se utvrđuje načelo "svjesnog pristanka" svake osobe koja će se podvrgnuti medicinskom zahvatu ili znanstvenom istraživanju, kao i suglasnost "pravnih zastupnika skupine" ukoliko se istraživanje provodi na zajednici.

Na društvenom planu, univerzalna deklaracija kaže da napredak znanosti mora omogućiti "pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, napose za žene i djecu". Napredak mora isto tako olakšati "pristup primjerenoj prehrani i sirovinama", kao i "smanjenje siromaštva i nepismenosti".

Napokon, znanstvena postignuća moraju se dijeliti sa "društvenom zajednicom u cjelini, kao i s međunarodnom zajednicom, napose sa zemljama u razvoju", ističe se u tekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙