FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski general na čelu mirovne misije UN-a u Indiji i Pakistanu

WASHINGTON/NEW YORK, 18. listopada 2005.(Hina) - Ujedinjeni narodiodabrali su hrvatskog generala Dragutina Repinca za sljedećegzapovjednika vojnih promatrača i čelnika UN-ove mirovne misije uIndiji i Pakistanu (UNMOGIP).
WASHINGTON/NEW YORK, 18. listopada 2005.(Hina) - Ujedinjeni narodi odabrali su hrvatskog generala Dragutina Repinca za sljedećeg zapovjednika vojnih promatrača i čelnika UN-ove mirovne misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP).

UN-ov Odjel za mirovne operacije službeno je prošlog tjedna obavijestio stalnu hrvatsku misiju pri UN-u da je UN-ovo povjerenstvo odabralo generala Dragutina Repinca za zapovjednika mirovne misije u Indiji i Pakistanu i preporučilo njegovo imenovanje glavnom tajniku Svjetske organizacije Kofiju Annanu.

Konačno imenovanje od strane glavnog tajnika je u tijeku, a nakon toga očekuje se da će suglasnost na postavljenje Repinca dati i Vijeće sigurnosti.

Nakon što formalnosti oko imenovanja budu dovršene general Repinc bi trebao stupiti na dužnost 10. studenog.

Dužnost vojnog zapovjednika misije koji je istodobno i njezin čelnik je neposredno ispod razine pomoćnika glavnog tajnika i Repinc će biti do sada najviše rangirani državljanin Hrvatske u službi UN-a kao i u bilo kojoj međunarodnoj mirovnoj operaciji u svijetu.

Misija UNMOGIP je uspostavljena 1949. za nadzor prekida vatre između Indije i Pakistana u Kašmiru, i važna je za suzbijanje dugotrajne krize između dviju zemalja oko ove pokrajine.

Mandat generala Repinca trajat će godinu dana uz mogućnost produženja za još godinu dana.

Odabir generala Repinca na čelnu dužnost u UNMOGIP-u hrvatski diplomati u New Yorku smatraju doprinosom jačanju međunarodnog ugleda Hrvatske. Važnost toga čina vide i u kontekstu približavanja Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji te posebice potpore kandidaturi Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008.-2009.

U misiji UNMOGIP sudjeluju i časnici iz pet zemalja članica NATO-a i EU-a: Italije, Belgije, Danske, Finske i Švedske.

Hrvatska od siječnja 2005. u UNMOGIP-u drži dužnost zamjenika zapovjednika misije koju obnaša brigadir Tomislav Pavičić, a nakon odlaska prethodnog zapovjednika on je privremeno i čelnik misije. Stupanjem Repinca na dužnost, prema praksi UN-a koja ne dopušta da časnici iz iste države obnašaju i dužnost zapovjednika i zamjenika, brigadir Pavičić će prestati biti zamjenik zapovjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙