FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pastoralni skup o budućnosti hrvatskih katoličkih misija u Europi

ZAGREB/FREISING, 12. listopada 2005. (Hina) - Hrvati uživaju naklonostu Njemačkoj što je velika prigoda na početku pristupnih pregovora sEuropskom unijom, izjavio je danas u Freisingu član Europskogparlamenta Bernd Possel na godišnjem pastoralnom skupu hrvatskihsvećenika i zapadnoeuropskih pastoralnih suradnika, izvijestio jeorganizator skupa.
ZAGREB/FREISING, 12. listopada 2005. (Hina) - Hrvati uživaju naklonost u Njemačkoj što je velika prigoda na početku pristupnih pregovora s Europskom unijom, izjavio je danas u Freisingu član Europskog parlamenta Bernd Possel na godišnjem pastoralnom skupu hrvatskih svećenika i zapadnoeuropskih pastoralnih suradnika, izvijestio je organizator skupa.

Podsjeto je na demokratski put koji je Hrvatska prošla od vremena osamostaljenja do danas.

Govoreći o Europi, istaknuo je kako se ona ne može održati bez kršćanstva. "Ne želim da Europa bude kršćanski muzej, već da bude živa u vjerskom pogledu", rekao je, dodavši kako se od kršćana očekuje da Europu izgrade na kršćanskim temeljima.

Podsjetio je i na važnost hrvatskih katoličkih misija, ocijenivši kako nije upitno treba li europsko povezivanje, nego kvaliteta toga povezivanja i života.

"Budućnost hrvatskih katoličkih misija u Europi" tema je godišnjega pastoralnog skupa koji se održava od 11. do 13. listopada u nazočnosti 150 sudionika u njemačkom gradu Freisingu u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu.

Prije početka skupa misno slavlje predvodio je naslovni ninski nadbiskup i apostolski nuncij u Bjelorusji msgr. Martin Vidović koji je izrazio čuđenje što na otvorenju skupa nema nikoga iz diplomatsko-konzularnih predstavištava Hrvatske i BiH, a riječ je o tako važnoj temi ne samo za vjerski nego i za društveni i nacionalni život Hrvata u Europi.

Prvog dana bilo je riječi o djelovanju katoličkih misija u Njemačkoj, skandinavskim zemljama, Francuskoj i Švicarskoj.

Izaslanik za hrvatsku pastvu u Sloveniji o. Marko Prpa je rekao kako po popisu pučanstva iz 2002. u Sloveniji žive 35.642 Hrvata.

"Stvaran broj Hrvata u Sloveniji od toga je broja višestruko veći", rekao je, dodavši da naši ljudi u Sloveniji kriju svoju nacionalnu, kulturnu i vjersku pripadnost zbog egzistencijalnog straha, straha za radna mjesta, siromaštva, nametnuta i prihvaćena osjećaja manje vrijednosti te nepriznata statusa nacionalne manjine.

"Hrvati u Sloveniji kao politički subjekt ne postoje ni na jednoj od mogućih razina", upozorio je, dometnuvši kako djeluju misije u Ljubljani, Mariboru, Novom Mestu, a kani se uspostaviti u Kopru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙