FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte potaknuo jačanje burzovnih indeksa

NEW YORK, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte ispod 60dolara za barel potaknuo je u ponedjeljak jačanje cijena američkihdionica, kako su smanjene zabrinutosti ulagača oko viših energetskihtroškova i ojačan optimizam u pogledu bankarskih i tehnološkihdionica.
NEW YORK, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte ispod 60 dolara za barel potaknuo je u ponedjeljak jačanje cijena američkih dionica, kako su smanjene zabrinutosti ulagača oko viših energetskih troškova i ojačan optimizam u pogledu bankarskih i tehnoloških dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,5 posto, na 10.586 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.178 bodova.

Najveće dobitnice bile su dionice banaka poput Citigroupa, koje su ojačale 1,8 posto, te Wachovie, 1,2 posto i US Bankcorpa, 1,4 posto. Značajniji poticaj skoku vrijednosti američkih burzovnih indeksa dala je i dionica Microsofta, ojačavši 1,3 posto, jer se čini da je vodeći potencijalni kupac za Internet kompaniju America Online (AOL).

Dobrom raspoloženju na tržištu poticaj je dalo i spuštanje cijena nafte za više od dolara po barelu, na 59,47 dolara, kako su temperature zraka blage diljem sjeverne hemisfere, a američka proizvodnja nafte se oporavlja.

No, oštro klizanje cijena energetskih dionica ograničilo je dobitke na tržištu. Dionica najveće naftne kompanije po tržišnoj kapitalizaciji u svijetu, Exxon Mobilea spustila se 1,4 posto, a Chevrona 1,1 posto.

"Energetske dionice ovogodišnje su pobjednice, no vremenske prilike su dobre a bilo je i pretjeranih strahova oko uragana. Sada po dobitcima predvode financijski i tehnološki sektor, naročito banke, kojima su ulagači donedavno bili neskloni", rekao je Kevin Kruszenski, čelnik trgovanja pri McDonald Investmentsu.

Istodobno, novi val najava akvizicija i spajanja kompanija, poput Scottish Powera potaknuo je rast cijena europskih dionica. Tako je londonski Ftse indeks porastao 0,7 posto, na 5.461 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 5.024 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙