FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Matvejević: Presuda me nije pogodila, ali me iznenadila

BEOGRAD,7. studenoga(Hina) - Predrag Matvejević za beogradski list"Danas" izjavio je da ga osuđujuća presuda zbog uvrede i klevete napet mjeseci
BEOGRAD,7. studenoga(Hina) - Predrag Matvejević za beogradski list "Danas" izjavio je da ga osuđujuća presuda zbog uvrede i klevete na pet mjeseci

zatvora, uvjetno na dvije godine, nije pogodila, ali jest iznenadila.

Matvejević je nepravomoćno osuđen zbog članka "Naši talibani", objavljenom u Jutarnjem listu prije četiri godine, u kojem je neke pisce optužio da su zagovarali međuetničku mržnju za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i nazvao ih "talibanima".

"Moja prva reakcija bila je - i pri njoj sam ostao - da odbijem žalbu: podnijeti žalbu značilo bi na neki način priznati samu osudu i onoga tko ju je donio", kaže Matvejević, dodajući da se neće sklanjati i da je spreman otići u zatvor.

"Imam dvostruko državljanstvo, hrvatsko koje nisam napustio kad sam otišao iz Hrvatske, i talijansko koje sam dobio u Rimu, na prijedlog koji su predsjedniku talijanske republike uputili pisci Claudio Magris i Raffaele La Capria. Dakle, imao bih se gdje skloniti - ali ne kanim se sklanjati. Vraćat cu se kući kao što sam se dosad vraćao, pa neka bude što bude. Tako ova stvar ostaje otvorena. Što ja tu mogu onima koji su takvu lošu kašu zakuhali", kaže Matvejević u razgovoru za beogradski list objavljen u ponedjeljak.

Pod režimima koji su preuzeli vlast u republikama bivše Jugoslavije, to vrijedi u prvom redu za Hrvatsku i Srbiju s Crnom Gorom, nacionalistička desnica je ugurala u sudove svoje istomišljenike, ultra-desne nacionalističke kadrove, koji izvršavaju preuzeti zadatak i spremni su osuditi svakoga tko im nije po volji, kaže Matvejević i dodaje: "Možda svi ti poslušnici nisu baš nacionalisti, ali se boje nacionalista - što mu dođe na isto, ponekad i na gore. U tome grmu leži zec. E gospodo, nećemo tako".

"Bit će mi drago ako ovaj moj skromni slučaj, s obzirom na međunarodne proteste koje je izazvao, pridonese da se naši provincijalci zamisle i da pitanje ljudskih sloboda - u ovom slučaju slobode govora i kritike - postave na drugačiju osnovu. Na žalost, bojim se da ti ljudi, oni koji su danas na čelu vladajućih 'struktura', nemaju nikakvu predstavu o svijetu i nama samima pred svijetom. Njima je to svejedno. Utoliko gore po njih", zaključio je Matvejević u intervjuu za dnevnik "Danas".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙