FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara nastavio jačati

LONDON, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju daljnjegpovećanja jaza u kamatnim stopama američke i ostalih najvažnijimmeđunarodnih valuta, tečaj dolara u ponedjeljak je na svjetskimdeviznim tržištima ostao na najvišoj razini prema jenu u zadnjeotprilike dvije godine te prema euru u proteklih 18 mjeseci.
LONDON, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju daljnjeg povećanja jaza u kamatnim stopama američke i ostalih najvažnijim međunarodnih valuta, tečaj dolara u ponedjeljak je na svjetskim deviznim tržištima ostao na najvišoj razini prema jenu u zadnje otprilike dvije godine te prema euru u proteklih 18 mjeseci.

Do podneva je njegov tečaj dosegnuo 117,76 jena. Istodobno, euro stoji 1,1813 dolara.

Sve dok američka središnja banka Fed signalizira daljnje zaoštravanje monetarne politike i dok ne počnu rasti kamatne stope u eurozoni i Japanu, postoje izgledi za još snažnijim dolarom, ističu trgovci. Od početka godine tečaj dolara uzletio je 13 posto prema euru i čak 15 posto prema jenu.

"Uzlet je prilično snažan ponajviše zbog strahova od inflacije i očekivanja viših kamatnih stopa", rekao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Caylonu.

U svojem priopćenju klijentima francuska banka BNP Paribas upozorila je da su nemiri u Parizu i drugim dijelovima Francuske postali uteg za europsku valutu. Prosvjednici su pucali na policiju i zapalili na stotine vozila u 11. uzastopnoj noći nasilja, satima nakon što je francuski predsjednik Jacques Chirac obećao uspostaviti red.

Trgovci također kažu da su središnje banke u svijetu vjerojatno usporile sa svojim kupovinama eura, što također pomaže uzletu dolara prema jedinstvenoj europskoj valuti.

"Ne bih se iznenadio da su središnje banke malo zastale s kupovinama eura, budući su ga tijekom zadnjih nekoliko godina snažno kupovale", izjavio je trgovac valutama Rabobanke, Lee Ferridge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙