FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup potpore Zvonku Bušiću u ZKM-u

ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Skup potpore hrvatskom uzniku uameričkom zatvoru Zvonku Bušiću "Okupljanje prijatelja u znak potporei trajnog poštovanja" održan je večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih(ZKM) u Zagrebu.
ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Skup potpore hrvatskom uzniku u američkom zatvoru Zvonku Bušiću "Okupljanje prijatelja u znak potpore i trajnog poštovanja" održan je večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u Zagrebu.

Pozdrav Zvonku Bušiću "Vlastita sloboda za dostojanstvo slobodnih ljudi" interpretirao je pred prepunim gledalištem ZKM-a dramski umjetnik Dragan Despot.

"Slobode je u našoj mladosti bilo malo, napominje se u Pozdravu pitajući "tko je mogao biti toliko hrabar i oduprijeti se zlu?"

Uz podsjećanje da je 30 godina u zatvoru u Pozdravu se, uz ostalo, kaže da je Z. Bušić u "našu uložio svoju slobodu".

Nakon Pozdrava izvedena je scenska igra o životu sv. Franje Asiškog autora i redatelja Rene Medvešeka.

Okupljanju je nazočila i uznikova supruga Amerikanka Julienne Eden Bušić.

Zvonko Bušić je bi vođa skupine od pet ljudi koji su 10. rujna 1976. oteli zrakoplov američke TWA kompanije. Cilj otmice bio je prisiliti američke i europske novine da objave letak s podatcima o jugokomunističkom režimu pod kojim je živio hrvatski narod.

Skupina u zrakoplov nije unijela oružje, a eksplozivnu je napravu ostavila u New Yorku.

Zbog nestručnog policijskoga postupka u deaktiviranju naprave, došlo je do eksplozije u kojoj je poginuo američki policajac.

Pri izricanju osude sudac je u zapisnik izjavio kako Bušić "nije terorist i kriminalac" i da su njegove akcije, iako pogrešno vođene, bile motivirane plemenitim idealima tj. hrvatskom neovisnošću.

Sudac je izjavio da je povreda drugih osoba bila potpuno nenamjerna, te zatražio da se Bušić pusti na uvjetnu slobodu nakon izdržane kazne u trajanju od deset godina.

Supruga nesretno poginulog policajca pokrenula je sudski postupak protiv redarstvenih dužnosnika u kojem ih tereti za "veliki nemar", navodeći kako "bomba nije napravljena s ciljem da eksplodira", te "da nije bilo nemara nikad ne bi ni eksplodirala".

Ona je optužila policiju za iznošenje neistina oko deaktiviranja i zbog njihova terećenja Zvonka Bušića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙