FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prijevod dviju Ibsenovih drama i najavljene 20. Gavelline večeri

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski prijevod dviju dramanorveškoga književnika Henrika Ibsena objavljenih u knjizi "Stupovidruštva" predstavljen je danas u zagrebačkom Gradskom dramskomkazalištu "Gavella".
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski prijevod dviju drama norveškoga književnika Henrika Ibsena objavljenih u knjizi "Stupovi društva" predstavljen je danas u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu "Gavella".

Dvije drame norveškoga dramatičara Henrika Ibsena (1828.-1906.) "Stupovi društva" i "Rosmersholm" prevela je s norveškog Anka Katušić Balen, a knjigu je u svojoj dramskoj biblioteci objavilo Gradsko dramsko kazalište "Gavella". Pogovor knjizi napisao je redatelj zagrebačke dramske izvedbe Tomislav Pavković.

O novom prijevodu drame "Stupovi društva", njezinoj praizvedbi i 20. "Gavellinim večerima" govorili su ravnatelj kazališta "Gavella" Darko Stazić, urednica knjige Lucija Ljubić, redatelj predstave Tomislav Pavković, izbornik "Gavellinih večeri" Boris B. Hrovat i predsjednica Hrvatskoga centra ITI-Unesco Željka Turčinović.

Stazić je podsjetio kako je Ibsen u Hrvatskoj igran još u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 1891. i 1944., a 1948. i u splitskom HNK.

Urednica knjige Lucija Dukić napomenula je kako izvedbu drame tradicionalno prati i objavljivanje njezina prijevoda na hrvatskom jeziku.

Pavković je ocijenio kako je Ibsen u "Stupovima društva" društveno angažiran politički pisac. Dok u njoj i "Neprijatelju naroda" tematizira rušenje struktura društva u drugim djelima temu posvećuje rušenju obitelji, dodao je.

Najavio je premijernu izvedbu "Stupova društva" 13. listopada u Gradskom dramskom kazalištu Gavella.

Ovogodišnji izbor predstava za 20. "Gavelline večeri" napravio je Boris B. Hrovat. Ocijenio je kako u tri posljednja desetljeća u hrvatskom kazalištu prevladavaju teme s intelektualnim vizijama i analizama. Pokušavam vratiti u kazalište nepotrebno potisnuto zadovoljstvo tekstom, glumom i režijom, dodao je.

Hrovat je podsjetio kako će na obnovljenim "Gavellinim večerima", koje su održavane od 1973. do 1991., kad su zbog ratnih okolnosti bile otkazane, biti izvedeno dvanaest predstava.

Tijekom trajanja "Gavellinih večeri" Hrvatski centar ITI-Unesco organizirat će u Zagreb tzv. show-case, na kojem će se hrvatsko kazalište predstaviti stranim kazališnim stručnjacima.

Predsjednica tog centra Željka Turčinović napomenula je, kako će tom prigodom desetak inozemnih kazalištaraca gostovati u Zagrebu. Oni će osim predstava na "Gavellinim večerima" gledati i predstave po drugim zagrebačkim kazalištima, dodala je.

Ovogodišnje 20. Gavelline večeri održavaju se od 17. do 29. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙