FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorene "20. Gavelline večeri"

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - U zagrebačkom Dramskom kazalištu"Gavelli" otkriveno je u ponedjeljak navečer poprsje utemeljiteljutoga kazališta Branku Gavelli, rad kipara Antuna Augustinčića, a zatimsu izvedbom predstave "Patnje gospodina Mockinpotta" nakon 14-godišnjestanke počele "20. Gavelline večeri".
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - U zagrebačkom Dramskom kazalištu "Gavelli" otkriveno je u ponedjeljak navečer poprsje utemeljitelju toga kazališta Branku Gavelli, rad kipara Antuna Augustinčića, a zatim su izvedbom predstave "Patnje gospodina Mockinpotta" nakon 14-godišnje stanke počele "20. Gavelline večeri".

Augustinčić je Gavellino poprsje izradio za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koje je u predvorju te naše najveće nacionalne kuće postavljeno 1976. Novo poprsje večeras su otkrili pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, šport i kulturu Duško Ljuština, te glumci GDK Mato Ergović (na slici) i Vesna Smiljanić - prvi Gavellini učenici.

O životu i djelu Branka Gavelle, velikoga hrvatskog kazališnog redatelja i pedagoga, govorio je ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić. "20. Gavelline večeri" obnovljene su nakon 14-godišnje stanke, a prvi put su održane 1973. i do 1991. priređene su 19 puta. Tada su ugašene zbog rata, podsjetio je Stazić, najavivši kako će na ovogodišnjim "večerima" biti prikazano 12 predstava 12 hrvatskih kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Dubrovnika, Varaždina i Virovitice.

Izbornik jubilarnih večeri, kazališni kritičar i dramaturg Boris B. Hrovat, sjedinio je predstave pod zajedničkim nazivom "Užitak u kazalištu". Večeri su počele predstavom "Patnje gospodina Mockinpotta" Petera Weissa u produkciji Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedije i u režiji Ozrena Prohića.

Na kraju festivala peteročlano prosudbeno povjerenstvo najboljoj će predstavi dodijeliti nagradu "Branko Gavella". "Gavelline večeri" završavaju 29. listopada Lorcinom "Krvavom svadbom" u produkciji Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora i u režiji Nenni Delmestre.

Poprsje Branku Gavelli postavljeno je povodom 120. obljetnice njegova rođenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙