FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković na skupu o akvakulturi

ZADAR, 8. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković - sudjelujući danas u Zadru nasastanku Predsjedništva Europske federacije proizvođača u akvakulturi(FEAP) - naglasio je kako članstvo Hrvatske u toj asocijaciji proizvođača u akvakulturi predstavlja "kvalitetni pomak u uzgojuribe".
ZADAR, 8. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković - sudjelujući danas u Zadru na sastanku Predsjedništva Europske federacije proizvođača u akvakulturi (FEAP) - naglasio je kako članstvo Hrvatske u toj asocijaciji proizvođača u akvakulturi predstavlja "kvalitetni pomak u uzgoju ribe".

Hrvatske je 70-ih godina (20. stoljeća) imala prvi centar za uzgoj lubina na Mediteranu, a prije nekoliko godina bila je i "pionir" u uzgoju tuna, rekao je Čobanković na skupu koji je, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), okupio stručnjake i predstavnike proizvođača u akvakulturi iz više, uglavnom mediteranskih zemalja.

Stoga, dodao je, potrebno je prepoznati potencijale i limite te proizvodnje, ali istodobno Hrvatska "ne treba zaboraviti uzgoj pastrve i šarana".

Ministar Čobanković također je napomenuo kako će se sve članice Europske federacije proizvođača u akvakulturi morati prilagoditi tržištu na kojemu su potrošači sve zahtjevniji, a cijene ribe sve niže, te zaključio kako hrvatska proizvodnja u akvakulturi mora biti konkurentna na tržištu.

U izjavi novinarima po završetku sastanka ministar Čobanković je, govoreći o pregovorima Hrvatske i EU, istaknuo da je na Ministarstvu poljoprivrede i dalje posao usklađivanja zakonodavstva.

O tom, kako je rekao, tehničkom poslu nema pregovaranja, a pregovarat će se o proizvodnim kvotama za osjetljive proizvode kao što su šećer, vino, mlijeko, maslinovo ulje, ribe i riblje prerađevine.

"Nema pregovarača koji će uspjeti dogovoriti veće kvote od onih kojih je Hrvatska već postigla u svojoj proizvodnji. No, umijeće pregovarača bit će da se izbori za utvrđivanje proizvodnih kvota na temelju referentnih godina, a ne da referentne godine budu one u kojima je dolazilo do ekstremnih situacija, kao što je primjerice godine 2003. u biljnoj proizvodnji bila elementarna nepogoda", rekao je ministar Čobanković.

Naglasio je kako takve godine treba isključiti za utvrđivanje proizvodnih kvota.

Također je kazao kako je na Hrvatskoj da poveća proizvodnju u sektoru ribarstva.

Inače, na Predsjedničkom sastanku Europske federacije proizvođača u akvakulturi prikazana je statistika proizvodnje u uzgoju lubina i komarče po zemljama, primjerice u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Cipru, Turskoj i Hrvatskoj. Izneseni su i planovi za slijedeće dvije godine.

Republika Hrvatska proizvodi 2,5 do 3 tisuće tona godišnje dok primjerice proizvodnja Turske premašuje 50 tisuća godišnje.

Kao najznačajniji problem sudionici skupa naveli su tržište na kojem ne postoji jedinstvena strategija nastupa što rezultira u najvećem profitu velikih lanaca i relativno lošom pozicijom proizvođača.

Skup danas završava s radom.

Europska federacija proizvođača u akvakulturi osnovana je 1969. i okuplja nacionalna udruženja iz 22 europske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙