FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedovalo tisuću prevarenih štediša Štedno kreditne zadruge Virovitica

VIROVITICA, 5. studenog 2005. (Hina) - Približno tisuću štedišaŠtedno-kreditne zadruge Virovitica koji su ostali bez 70 milijuna kunaušteđevine, 15-minutnom prosvjednom šetnjom u ulici Zbora narodnegarde upozorili su pravosudna tijela na svoj problem.
VIROVITICA, 5. studenog 2005. (Hina) - Približno tisuću štediša Štedno-kreditne zadruge Virovitica koji su ostali bez 70 milijuna kuna ušteđevine, 15-minutnom prosvjednom šetnjom u ulici Zbora narodne garde upozorili su pravosudna tijela na svoj problem.

Nakon Skupštine Štedno kreditne zadruge, održane u sportskoj dvorani Tehničke školi u istoj ulici, kolona prosvjednika je na dva je mjesta, prelazeći ulicu na obilježenim pješačkim prijelazima, zaustavila promet na državnoj cesti D5 Terezino Polje - Kutina. Skup je bio prijavljen, pa je promet regulirala policija, a prošao je bez izgreda.

Prosvjednici su upozorili na neučinkovitost pravosudnih tijela Republike Hrvatske zbog čega su najavili i tužbu Međunarodnom sudu u Strasbourgu.

Prevarene štediše zatražile su reviziju kriminalističke istrage Štedno kreditne zadruge, Zanatsko štedno kreditne zadruge i sestrinske tvrtke Jedra te pomoć ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt od koje traže istragu pravosudnih procesa vezanih uz ovaj slučaj.

"Država nam ne može vratiti novac, ali nas može i mora zaštiti od financijskog inženjeringa i sprege pravosuđa s kriminalom U protivnom bit ćemo je primorani tužiti Međunarodnom sudu", rekao je mr Siniša Prpić, Nadzornog odbora Štedno kreditne zadruge.

Revizijom poslovanja utvrđen je niz neurednosti financijskog poslovanja te nepravilnosti i nezakonitih radnji vodstva Štedno kreditne zadruge. O tome je članovima Skupštine Štedno kreditne zadruge govorio ovlašteni revizor Marijan Tomljanović iz virovitičke tvrtke Koreks.

"Revizija poslovanja za razdoblje od ožujka 2003. do kolovoza 2005. godine pokazala je da je gotovo cjelokupno poslovanje vršeno putem blagajne gotovim novcem uplatnicama i isplatnicama, izbjegavajući žiro-račune," rekao je Tomljanović.

Nepravilnosti se odnose i na kupovinu potraživanja Zanatsko-štedno kreditne zadruge, koja je bila u likvidaciji gotovim novcem štediša što je narušilo načelo sigurnosti poslovanja. Na isti način kupovane su nekretnine koje je Zanatsko štedno kreditna zadruga stekla ovršnim postupcima, čime je dodatno smanjena likvidnost Štedno kreditne zadruge", rekao je Tomljanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙