FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Pedeset naoružanih napadača i 12 mještana ubijeno je u četvrtak nakon napada na sigurnosne snage u Nalčiku, glavnom gradu Kabardino-Balkarije, rekao je predsjednik te republike u ruskom Kavkazu Arsen Kanokov. Prema bolničkim izvorima, 40 osoba je ranjeno. Približno 300 naoružanih napadača sudjelovalo je u napadu na sigurnosne snage, rekao je časnik Savezne sigurnosne službe (FSB) u Nalčiku, navodi Ria Novosti. U napadu na glavni stožer sigurnosne službe ubijen je i jedan dužnosnik FSB-a, a sedmorica su ranjena, dodao je isti izvor. Naoružani muškarci izveli su u četvrtak niz istodobnih napada na policijske postaje, stožer sigurnosne službe (FSB) i vojsku u Nalčiku, glavnom gradu ruske kavkaske republike Kabardino-Balkarije, blizu Čečenije. Napad na zračnu luku Nalčika je spriječen, ali su svi letovi otkazani.

MUZAFFARABAD - Potres magnitude 5,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u četvrtak rano ujutro isto područje Pakistana što ga je prije pet dana pogodio razoran potres od 7,6 stupnjeva, ponovno unijevši nemir među stanovništvo i potaknuvši spasitelje da se još više angažiraju na pokušaju pronalaska eventualnih preživjelih, prenose u četvrtak agencije. Epicentar potresa bio je 135 km sjeverno od Islamabada, u blizini epicentra razornog potresa magnitude 7,6 stupnjeva po Richteru koji je prije pet dana razrušio čitave gradove, uglavnom u himalajskom području Kašmira, te odnio više od 35.000 ljudskih života. Za sada nema informacija o novoj materijalnoj šteti. Nakon glavnog razornog potresa na području Pakistana je, u posljednja četiri dana uslijedilo dvadesetak manje snažnih potresa. Magnituda jednog od njih bila je 6,2 stupnja po Richteru.

SARAJEVO - Voditelj odjela za organizirani kriminal i korupciju pri Tužiteljstvu BiH John McNair izjavio je, prenosi sarajevski Dnevni avaz, kako je uvjeren da će odbjegli Ante Jelavić zatvorsku kaznu ipak služiti u BiH. Kanadski je tužitelj ovu izjavu dao komentirajući najave iz Hrvatske da Jelavić, ako ga se tamo doista pronađe, ne može biti izručen BiH s obzirom na to da ima i hrvatsko državljanstvo, nego se eventualno može osigurati da u nekom od hrvatskih zatvora služi kaznu koja mu bude izrečena po pravomoćnoj presudi. McNair nije objasnio na čemu temelji svoje uvjerenje kazavši samo kako je "isuviše rano govoriti o ulozi i spremnosti vlasti Hrvatske". Tužiteljsvo BiH, kako je kazao McNair, još nema službenu potvrdu da se odbjegli Jelavić koji je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novčane pomoći, uopće nalazi u Hrvatskoj.

SARAJEVO - Pripadnici snaga NATO-a u BiH izveli su u četvrtak prije podne na Palama akciju čiji je cilj bio razbijanje mreže potpore haaškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Iz Stožera NATO-a u Sarajevu priopćeno je da je pretražena jedna trgovina u središtu Pala koja prodaje komunikacijsku opremu. Trgovina, koja se zove "Mobil foto komunikacije", kako se pojašnjava u priopćenju, u vlasništvu je člana obitelji Radovana Karadžića. Cilj akcije vojnika NATO-a potraga je za dodatnim informacijama o mreži koja Karadžiću pruža potporu u skrivanju te kako bi se eventualno utvrdilo mjesto na kojemu se on trenutačno nalazi.

LJUBLJANA - Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić potvrdio je za mariborski list "Večer" od četvrtka da je uistinu postojao dogovor da se pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb riješi arbitražom pred MMF-om, ali je pojasnio da su od toga kasnije odustali kasniji premijeri Račan i Drnovšek. Slovenski ministar vanjskih poslova Rupel ustvrdio je u pismu hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Grabar-Kitarović u ponedjeljak da je Hrvatska, unatoč dogovoru da se problem riješi arbitražom MMF-a, od toga odustala i nije, za razliku od Slovenije, MMF-u poslala potrebnu dokumentaciju. Granić je za list rekao da je dogovor o arbitraži MMF-a postignut na sastanku premijera i ministara vanjskih poslova dviju država u proljeće 1999. kada je Hrvatska na sugestiju Slovenije prihvatila prijedlog da se od MMF-a zatraži "savjetodavno mišljenje" o pitanju depozita hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci Zagreb iako s time nije bila najzadovoljnija, no rok za predaju dokumentacije nije bio određen.

WASHINGTON - Bijela kuća oglušila se na upozorenje CIA-e o kaosu koji će uslijediti nakon svrgavanja Sadama Huseina u Iraku, prema izvješću bivših časnika CIA-e koji su napisali da je administracija predsjednika Georgea W. Busha "očito posvetila malo ili nimalo pozornosti" CIA-inoj procjeni stanja u Iraku prije sukoba, piše New York Times. Priznajući pogreške američke obavještajne agencije u pogledu iračkog vojnog programa, u izvješću sastavljenom pod vodstvom Richarda Kerra, bivšeg pomoćnog direktora CIA-e, ističe se da je "analiza CIA-e bila točna" kad je riječ o poslijeratnim pitanjima. CIA je "točno odgovorila na pitanja o razvoju rata ili razmještaja iračkih snaga u sukobima". Podsjeća također da je CIA zaključila kako ne postoji veća povezanost Iraka i Al Qaide i primjećuje da je agencija pravilno predvidjela "utjecaj rata na tržišta nafte" jednako kao i "reakcije etničkih i plemenskih frakcija u Iraku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙