FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Feda pogodile europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su se oštro spustile nakon što su gubitkezabilježile dionice naftnog sektora uslijed pada cijena nafte, aulagači počeli strahovati da bi Fed mogao dizati kamatne stope duženego su mnogi očekivali.
LONDON,FRANKFURT, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su se oštro spustile nakon što su gubitke zabilježile dionice naftnog sektora uslijed pada cijena nafte, a ulagači počeli strahovati da bi Fed mogao dizati kamatne stope duže nego su mnogi očekivali.

Londonski Ftse indeks oslabio je do podneva 1,2 posto, spustivši se na 5.363 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od nešto više od 1,5 posto, na 4.992 boda.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu pale su za jedan posto, na 62 dolara po barelu, uslijed zabrinutosti oko slabljenja američke potražnje, što je potaknulo pad cijena dionica British Petroleuma i Totala za više od dva posto.

Pad cijena na većini europskih burzi izazvan je i golemim gubitcima na američkom Wall Streetu nakon što je još jedan dužnosnik američke središnje banke Fed upozorio o potrebi opreza u pogledu inflatornih pritisaka.

"Rastući inflatorni rizici nastavljaju zadavati brige na tržištima, podsjećajući ih da je Fed daleko od završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa", kazao je David Brown, glavni ekonomist za Europu pri Bear Stearnsu.

Na strani značajnijih gubitnika našao se i tehnološki sektor, predvođen finskim proizvođačem mobitela Nokijom, čije su dionice potonule 2,5 posto, budući da su pripadnici toga sektora slijedili oštar silazni trend na američkom tehnološkom tržištu Nasdaq.

Od važnijih događaja za ulagače su današnja zasjedanja središnjih banaka u Velikoj Britaniji i eurozoni, pri čemu se ne očekuju promjene kamatnih stopa. No za ECB se očekuje da će pooštriti svoju poruku glede inflacije.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je drugi po veličini dnevni gubitak u ovoj godini, spustivši se za 2,41 posto na 13.359 bodova, uslijed zabrinutosti ulagača zbog snažnih gubitaka na američkim burzama zabilježenih u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙