FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica ispod najviših razina u zadnje tri i pol godine

LONDON,FRANKFURT, 5. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su se spustile s najviših razina u zadnje tri i polgodine nakon što su komentari dužnosnika američke središnje banke Fedpotaknuli zabrinutosti u pogledu daljnjeg zaoštravanja monetarnepolitike u SAD-u, a burzovne indekse su pritisnule i dionice rudarskihi naftnih kompanija.
LONDON,FRANKFURT, 5. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se spustile s najviših razina u zadnje tri i pol godine nakon što su komentari dužnosnika američke središnje banke Fed potaknuli zabrinutosti u pogledu daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u, a burzovne indekse su pritisnule i dionice rudarskih i naftnih kompanija.

Londonski Ftse indeks potonuo je do podneva 0,9 posto, spustivši se na 5.445 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,8 posto, na 5.098 bodova.

Loše raspoloženje ulagača izazvali su komentari troje dužnosnika američke središnje banke koji su kazali da će Fed nastaviti podizati kamatne stope kako bi držao inflaciju pod kontrolom te da nema vremenskog okvira za okončanje ovog ciklusa podizanja kamatnih stopa.

"Rastući rizici za inflaciju ponovno su u središtu tržišne pozornosti nakon što je najnoviji pokazatelj rujanskih aktivnosti u američkoj proizvodnji pokazao snažan skok proizvođačkih cijena", ukratko je pojasnio ekonomist Bear Stearnsa David Brown.

Na strani gubitnika bile su dionice rudarskih kompanija, predvođene onima svjetskih divova Rio Tinto i BHP Billitona uslijed vala dobitonosnih prodaja zabilježenih u tome sektoru.

Pogođene su bile i dionice energetskog sektora nakon ovotjednog slabljenja cijena nafte. British Petroleum zabilježio je pad cijena dionica od 2,4 posto nakon što je Smith Barney snizio svoj investicijski rejting dionicama britanskog naftnog diva. Nastavljeni problemi sa štrajkovima na Totalovim rafinerijama u Francuskoj srušili su pak cijene dionica francuskog naftnog diva za 2,7 posto.

Dionice Volkswagena oslabile su 3,4 posto nakon nedavnih dobitaka pod utjecajem vijesti iz jednog investicijskog lista da najveći europski proizvođač automobila planira emisiju dionica.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,36 posto na 13.689 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙