FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenska podrška početku pregovora s Hrvatskom

LJUBLJANA,5. listopada(Hina) - Početak pregovora s Turskom i Hrvatskomrezultat je mešetarenja i iznuđivanja u europskom kršćanskom klubukoji je sada predvidio proširivanje na "siromašnu muslimansku Tursku iuzornu katoličku Hrvatsku koja ustrajno skriva haaškog optuženika",piše u utorak slovenski tabloid "Direkt".
LJUBLJANA,5. listopada(Hina) - Početak pregovora s Turskom i Hrvatskom rezultat je mešetarenja i iznuđivanja u europskom kršćanskom klubu koji je sada predvidio proširivanje na "siromašnu muslimansku Tursku i uzornu katoličku Hrvatsku koja ustrajno skriva haaškog optuženika", piše u utorak slovenski tabloid "Direkt".

"Europa s Turskom više nikad neće biti ekskluzivni kršćanski klub i bit će bogatija za kršćansku Hrvatsku. Mladić će u Haag stići očito prije Gotovine, ali će unatoč tome vodeću ulogu u balkanskom paketu europskih prinova igrati Hrvatska, a ne Srbija", piše "Direkt" čiji komentator u zaključku pita "što će od svega toga imati Slovenija?".

"Zagrebački tjednik Nacional tvrdi da je Sanader u zahvalu Austriji za pomoć ponudio kontrolu hrvatskog zračnog prostora. Po toj bi logici Austrijancima trebao pripasti i nadzor slovenskog neba. Slovenija dakle za svoju potporu Hrvatskoj neće dobiti slobodan izlaz na otvoreno more, ali će zato Austrija dobiti slobodno nebo. A naš Rupel samo šuti!", piše "Direkt".

List među ostalim ocjenjuje kako je početak pregovora Hrvatske s EU posljedica "riskantnog poteza Carle del Ponte koja je optužila Vatikan da Gotovinu skriva u samostanima". "Tako šokantna optužba aktivirala je vatikansku tihu diplomaciju kako Del Ponte više nikad ne bi mogla ponoviti takav diplomatski eksces. Time je tužiteljica samo pomogla približavanju stajališta između Vatikana i hrvatske države. Hrvatska crkva nikad Gotovinu nije proglasila ratnim zločincem ni izrazila žaljenje zbog hrvatskih likvidacija u međuetničkim nemirima prigodom hrvatskom osamostaljivanja. Nakon izjave tužiteljice u Zagrebu da je razočarana Sanader je izgledao krajnje depresivno i činilo se da će Hrvatska opet ostati pred vratima, ali je imala jaku saveznicu - Austriju", navodi "Direkt" koji dodaje da je u skupini država "koje su bezrezervno podržavale Hrvatsku" bila i Slovenija. "Odluka o bezuvjetnoj podršci Hrvatskoj bio je jedan od prvih vanjskopolitičkih poteza Janšine vlade", primjećuje slovenski tabloid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙