FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija HDE-a o tranzicijskim procesima

ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska kasni u tranzicijskimprocesima premda je imala bolju početnu osnovu od većine tranzicijskihzemalja, a razlog kašnjenju su rat i pogrešan model ekonomskepolitike, istaknulo je danas više govornika na međunarodnojkonferenciji '15 godina tranzicije'.
ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska kasni u tranzicijskim procesima premda je imala bolju početnu osnovu od većine tranzicijskih zemalja, a razlog kašnjenju su rat i pogrešan model ekonomske politike, istaknulo je danas više govornika na međunarodnoj konferenciji '15 godina tranzicije'.

Konferencija, koju je organiziralo Hrvatsko društvo ekonomista (HDE), posvećena je 80. obljetnici života uglednog ekonomista Dragomira Vojnića.

Pogrešan model ekonomske politike donio je tajkunizaciju i privatizacijske promašaje, umjesto ubrzanog i uravnoteženog razvoja i ravnomjernog rasta narodnog blagostanja, kaže se u poruci predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koju je na skupu pročitao njegov izaslanik Dubravko Radošević.

Ubrzan i uravnotežen razvoj upravo su vrijednosti za koje se zalaže Dragomir Vojnić, a nisu u središtu ekonomske politike od hrvatskog osamostaljenja, kaže se u predsjednikovoj poruci te se ističe da je to dovelo do pada industrijske proizvodnje i preskromnih stopa gospodarskog rasta.

Takvom mišljenju priključio se i voditelj konferencije Ljubo Jurčić koji je, govoreći o Vojnićevim razmatranjima tranzicijskih procesa, istaknuo njegovo zalaganje za aktivnu ekonomsku politiku i solidarnost na svim razinama. To, u kombinaciji s tržišnim mehanizmima može stvoriti zdravu privredu, dok samo tržište ne može oblikovati nacionalnu ekonomiju u punini njezine socijalne, ekonomske i ekološke komponente, rekao je Jurčić parafrazirajući Vojnića.

Vojnić je, kaže Jurčić, upravo u procvatu ekonomskog neoliberalizma vidio razlog tranzicijskog zaostajanja Hrvatske te upozoravao na dugoročnu promašenost modela privređivanja zasnovanog na uvozu i rastu domaće potrošnje, umjesto na proizvodnji i izvozu.

Bivši makedonski predsjednik Kiro Gligorov podcrtao je Vojnićevu ulogu u privrednoj reformi Jugoslavije tijekom šezdesetih godina, kada je bivša federacija otvorila svoju ekonomiju svijetu, a temelj toga bio je rad Komisije za paritet dinara kojoj je Gligorov bio na čelu i u čijem je radu sudjelovao i Vojnić.

Također, Gligorov je podsjetio na Vojnićev angažman u oblikovanju dugoročnog programa ekonomske stabilizacije, koji je po njegom mišljenju, u osnovi značio nastavak otvaranja i liberalizacije jugoslavenske privrede te stvorio početni tranzicijski potencijal za njezine republike, a potom i samostalne države.

Dragomir Vojnić rođen je 1925. godine. Dugogodišnji je urednik časopisa Ekonomski pregled te predsjednik Ekonomskog instituta Zagreb od 1973. do 1993. godine. Bio je i član Saveznog ekonomskog savjeta, a sudjelovao je i u pripremama za Ustav SFRJ iz 1974. godine. Jedan je od glavnih tvoraca dugoročnog programa ekonomske stabilizacije iz osamdesetih godina. Profesor je Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (u mirovini) te član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Objavio je mnoštvo stručnih priloga te 12 knjiga od kojih šest imaju za temu ekonomski razvitak, a šest ekonomiku i politiku tranzicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙