FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

LOVAS, 18. listopada 2005. (Hina) - Polaganjem vijenaca ikomemorativnim skupom u srijemskom mjestu Lovasu danas je obilježena14. obljetnica stradanja skupine lovaskih Hrvata u minskom polju, ukoje su ih natjerali srpski agresori.
LOVAS, 18. listopada 2005. (Hina) - Polaganjem vijenaca i komemorativnim skupom u srijemskom mjestu Lovasu danas je obilježena 14. obljetnica stradanja skupine lovaskih Hrvata u minskom polju, u koje su ih natjerali srpski agresori.

Naime, kad su 10. listopada 1991. srpski agresori okupirali mjesto Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 18. listopada prisilno su odveli skupinu od 51 Hrvata iz toga mjesta da vlastitim tijelima "čiste" minsko polje na ulazu u Lovas.

Pritom je smrtno stradao 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno.

U spomen na njihovu žrtvu općinsko izaslanstvo položilo je vijenac na mjestu negdašnjega minskog polja, kod spomen-križa u središtu Lovasa i kod spomen-obilježja masovne grobnice na Mjesnom groblju.

Govoreći na komemorativnom skupu u Domu kulture, općinski načelnik Željko Cirba podsjetio je kako je u srpskoj agresiji i okupaciji Lovasa ubijeno ili poginulo ukupno 87 Hrvata iz Lovasa, odnosno oko 5,5 posto Hrvata koji su 1991. živjeli u tom mjestu.

Također srpski agresori prognali su gotovo sve mještane Lovasa, njih 1341, a potpuno je uništena 261 obiteljska kuća, rekao je načelnik Cirba. Napomenuo je da se do danas u Lovas vratilo oko 1200 prognanika, odnosno 90 posto prognanih mještana, dok je gotovo u potpunosti završila obnova obiteljskih domova.

Za sve ubijene i stradale u srpskoj agresiji na Lovas večeras će se u župnoj crkvi sv. Mihaela u Lovasu služiti sveta misa zadušnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙