FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knin: znanstveni skup o hrvatskim prirodoslovcima

ŠIBENIK, 14. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni 14. znanstveni skup ohrvatskim prirodoslovcima i povijesti hrvatskog prirodoslovljaŠibensko-kninske županije, što ga pod pokroviteljstvom Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira Odjel zaprirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske, počeo je jutros uGradskom muzeju na kninskoj tvrđavi.
ŠIBENIK, 14. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni 14. znanstveni skup o hrvatskim prirodoslovcima i povijesti hrvatskog prirodoslovlja Šibensko-kninske županije, što ga pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske, počeo je jutros u Gradskom muzeju na kninskoj tvrđavi.

Znanstveni skup, koji se ove godine održava u Kninu u povodu 10. obljetnice oslobodilačke akcije "Oluja", počeo je izlaganjem Vladimira Muljevića o polihistoru, izumitelju i konstruktoru, filozofu te leksikografu Šibenčaninu Faustu Vrančiću (1551.-1617.).

"Nacrt padobrana Leonarda da Vincija naivan je u usporedbi s Vrančićevim" , ocijenio je Muljević, podsjetivši kako je Faust Vrančić imao i niz drugih manje poznatih izuma, kao što su budilica i sat na vodu.

Napomenuo je i da postoji Vrančićeva povezanost s izumiteljem i istraživačem Nikolom Teslom (1856.-1943.) , odnosno da su oba znanstvenika u srodstvu s obitelji Draganić.

Skup na kninskoj tvrđavi nastavljen je predstavljanjem opusa znanstvenika - inženjera elektrostrojarstva Hrvoja Požara (1916.-1991.) i profesora Veterinarskog fakultetu u Zagrebu i člana HAZU-a Slavka Krvavice (1920.), obojice rođenih u Kninu - te predavanjem o biologu, botaničaru floristu Šibenčaninu Robertu Visianiju (1800.-1878.).

Na skupu će također biti riječi i o srednjovjekovnim umjetničkim analogijama na području Istre i Šibensko-kninske županije, o kartografima Knina, izvoru rijeke Krke ispod slapa Krčića te o zaštiti i očuvanju prirode i kulturno-povijesne baštine kninskog područja.

Astronom Korado Korlević iz Višnjana govorit će o nositeljima astronomske edukacije u Šibeniku i Hrvatskoj - Šibenčanima Miroslavu Beriću i Dragi Sirovici.

U povodu održavanja znanstvenog skupa u prostorijama kninskog Veleučilišta "Marko Marulić" postavljene su dvije izložbe fotografija - "Perunike" autorice Ljerke Regule Bevilacqua, te "Od Dinare i Krčića kroz podzemlje krša" autora Srećka Božičevića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙