FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hina obilježava 15. obljetnicu osnutka

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Stručnim skupom o agencijskomnovinarstvu jutros je u Novinarskom domu započelo obilježavanje 15.obljetnice osnutka Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Stručnim skupom o agencijskom novinarstvu jutros je u Novinarskom domu započelo obilježavanje 15. obljetnice osnutka Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).

Skup su pozdravnim riječima, nakon predsjednika Upravnog vijeća Hine Jadranka Crnića i glavnog tajnika Europske udruge novinskih agencije (EANA) Erika Nylena, otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te izaslanik predsjednika Republike Siniša Tatalović.

Po riječima predsjednika Sabora, osnovna je zadaća Hine bila i ostala da svijetu bude pružena istinita slika o Hrvatskoj kakva zaista jest. Ocijenio je kako je Hina, rastući i razvijajući se usporedo s razvojem demokracije u Hrvatskoj, kroz 15 godina postala respektabilna novinska agencija.

"Postigli ste da vas u svojim izvješćima često citiraju vodeće svjetske novinske agencije", ustvrdio je Šeks. Podsjetio je i da je usvajanjem novog Zakona o Hini, prije četiri godine, agenciji zajamčena uređivačka, organizacijska i poslovna neovisnost, čime je učinjen važan iskorak iz državne u samostalnu javnu ustanovu.

Utemeljenje Hine bio je događaj od iznimna značenja u povijesti hrvatskog novinarstva te jedan od važnijih navještaja onoga što se poslije dogodilo i na državno-političkom planu, razdruživanja bivše države i osamostaljenja Republike Hrvatske, istaknuo je izaslanik predsjednika Mesića.

Osnutak nacionalne novinske agencije ujedno je značio i raskid s ideološki motiviranim, a nerijetko i dirigiranim agencijskim novinarstvom, dodao je Tatalović.

Predsjednik Hinina Upravnog vijeća Jadranko Crnić kazao je da nacionalna novinska agencija danas kroz više desetaka općih i specijaliziranih servisa vijesti dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku emitira oko 400 originalnih naslova s više od 100 tisuća riječi. Hinine vijesti dnevno prima oko 500 korisnika u zemlji i svijetu, a agencija pruža i multimedijske usluge, ima svoj fotoservis i elektroničku bazu (EVA) s oko milijun i pol dokumenata. Uz vlastite izvore, za izradu informativnih servisa koristi i usluge desetak svjetskih agencija te većeg broja baza podataka, istaknuo je Crnić.

O profesionalnim i tržišnim izazovima te medijskim trendovima, uz čelnike nacionalne novinske agencije, tijekom dana, u nastavku skupa govorit će stručnjaci i predstavnici agencija susjednih zemalja te domaćih agencija IKE i STINE.

Posljednji dio skupa "Hrvatsko agencijsko novinarstvo danas" posvećen je načinu na koju Hinu vide njezini korisnici - elektronički i tiskani mediji, institucije te nevladine organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙