FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Prijava za genocid protiv M. Ribičiča i dalje bez sudskog epiloga

LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Prijava za genocid protiv nekadaistaknutog jugoslavenskog i slovenskog političara Mitje Ribičiča idalje ostaje bez sudskog epiloga, jer je istražna sutkinja ovih danapo drugi put odbila zahtjev državnog odvjetnika Andreja Polaka da senad Ribičičem obave dodatne istražne radnje.
LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Prijava za genocid protiv nekada istaknutog jugoslavenskog i slovenskog političara Mitje Ribičiča i dalje ostaje bez sudskog epiloga, jer je istražna sutkinja ovih dana po drugi put odbila zahtjev državnog odvjetnika Andreja Polaka da se nad Ribičičem obave dodatne istražne radnje.

Kako je u četvrtak priopćilo državno odvjetništvo, još nije donesena odluka kakve će biti daljnje mjere u vezi s ovim slučajem.

Odbijanje da se izvedu dodatne istražne radnje, koje se određuju ako postoji opasnost od razvlačenja postupka, prvi je put početkom mjeseca obrazloženo nepostojanjem zakonski definirane opasnosti od zastare.

Danas 86-godišnji Ribičič bio je 1945. godine zamjenik slovenske OZNA-e. Kazneno ga je za genocid prijavio kriminalist Pavel Jamnik koji se bavi istraživanjem zločina poraća, na osnovi dokumenata iz istražnih zatvora UDBA-e po kojima je Ribičič, tada pukovnik OZNA-e, odgovoran za strijeljanje više od 200 slovenskih domobrana koji su boravili u ljubljanskim zatvorima nakon II. svjetskog rata.

Ribičiča terete i izjave Alberta Svetine, također pripadnika slovenske UDBA-e, koji je 1948. prebjegao u Madžarsku u vrijeme sukoba Jugoslavije s Informbiroom, da je osobno sastavljao liste zatvorenih domobrana i "narodnih neprijatelja" koje treba strijeljati.

Ako bi bio osuđen, Ribičiču bi po slovenskom zakonu koji se odnosi na genocid i ubijanje pripadnika pojedine socijalne, političke ili vjerske skupine, prijetilo od deset do trideset godina zatvora. Kaznena prijava podignuta je još sredinom svibnja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙