FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Reforma sudstva i javne uprave glavni izazovi pred Hrvatskom

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Reforma sudstva i javne uprave, tepovratak izbjeglica i poštivanje manjinskih prava, glavni su izazovikoji se nalaze pred Hrvatskom u procesu pristupanja Europskoj uniji,rekao je u nedjelju europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.
ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Reforma sudstva i javne uprave, te povratak izbjeglica i poštivanje manjinskih prava, glavni su izazovi koji se nalaze pred Hrvatskom u procesu pristupanja Europskoj uniji, rekao je u nedjelju europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Rehn, koji je u subotu i nedjelju boravio u posjetu Hrvatskoj, ocijenio je u razgovoru za Hrvatsku televiziju da "u Hrvatskoj vlada politička stabilnost i čvrsta demokracija, te postoji relativno dobar gospodarski razvoj".

"Istodobno postoje nedostaci u zakonodavstvu. Reforma sudstva i javne uprave glavni je izazov za Hrvatsku. Isto vrijedi i za rješavanje problema iz prošlosti poput povratka izbjeglica i prava manjina. To je veoma važno", naglasio je Rehn.

"Očekujemo i da Hrvatska održi punu suradnju s Haškim sudom dok god se i posljednji optuženik na preda pravdi", dodao je europski povjerenik za proširenje.

Na pitanje otkud iznenadna promjena pristupa glavne haške tužiteljice Carle del Ponte glede suradnje Zagreba s ICTY-em, Rehn je istaknuo da se "njezini stavovi moraju shvatiti veoma ozbiljno".

"Ona je žena velikog integriteta. Ona je tvrd orah ... radila je kao tužiteljica na mnogim slučajevima protiv mafije u Italiji i Švicarskoj. Procijenila je da Hrvatska potpuno surađuje i ja to toplo pozdravljam. To je utrlo put za otvaranje pregovora", rekao je Rehn.

On se osvrnuo i na stanje hrvatskog gospodarstva koje je, kako je ocijenio, "relativno snažno u usporedbi sa zemljama kandidatima za EU Rumunjskom i Bugarskom".

"Hrvatsko gospodarstvo se u posljednje vrijeme dobro razvija. U usporedbi sa zemljama kandidatima Rumunjskom i Bugarskom, činjenica je da je hrvatski bruto domaći proizvod dvostruko veći. Ta relativna snaga hrvatskog gospodarstva utire put prema uspješnim pregovorima. No još vas čeka dosta posla, potrebne su reforme javnih financija, treba urediti birokraciju i stvoriti dinamičnu poslovnu sredinu za poduzetništvo", rekao je europski povjerenik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙