FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Europski dan građanskog prava najavljeni novi potezi u reformi pravosuđa

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - U povodu Europskog dana građanskogpravosuđa Ministarstvo pravosuđa predstavilo je danas dosadašnjerezultate u provođenju Strategije reforme pravosuđa, a ministricaVesna Škare Ožbolt najavila je izmjene niza zakona kojima bi seubrzali sudski postupci i osiguralo učinkovitije pravosuđe.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - U povodu Europskog dana građanskog pravosuđa Ministarstvo pravosuđa predstavilo je danas dosadašnje rezultate u provođenju Strategije reforme pravosuđa, a ministrica Vesna Škare Ožbolt najavila je izmjene niza zakona kojima bi se ubrzali sudski postupci i osiguralo učinkovitije pravosuđe.

Ministrica pravosuđa najavila je izmjene propisa kojima će se omogućiti, primjerice dostavljanje otpravaka i pismena elektorničkim putem, a pritom je ustvrdila da je tzv. elektroničko pravosuđe temelj za učinkovitije i brže sudstvo te smanjenje korupcije.

Istaknula je da je u reformi pravosuđa posebno važna i transparentnost te da bi se u tu svrhu do kraja godine sve zemljišne knjige trebale naći na internetu na kojemu se sada mogu naći zemljišne knjige iz 71 suda. Kazala je da je u izradi i registar nekretnina pod ovrhom, vrijednijih od 50 tisuća kuna, a najavila je i izmjene Zakona o odvjetništvu kojima bi se propisali minimalni potrebni uvjeti za rad odvjetnika.

Tijekom konferencije za novinare video linkom je uspostavljena veza između Ministarstva pravosuđa i Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu, čija je predsjednica Nives Radišić istaknula da je broj neriješenih predmeta u zagrebačkoj gruntovnici od rujna prošle godine smanjen sa 141 tisuće na 90 tisuća.

Ministrica je najavila da će Ministarstvo pravosuđa ubuduće biti video linkom povezano s Vrhovnim sudom koji će na isti način moći komunicirati sa županijskim sudovima. To bi trebalo olakšati vođenje općih sjednica Vrhovnog suda na kojima sudjeluju i predsjednici županijskih sudova koji sada moraju dolaziti u Zagreb.

Video linkom povezati će se i Državno odvjetništvo RH sa županijskim državnim odvjetništvima.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ocijenio je da je novi sustav komuniciranja važan za bolji nadzor nad nižim sudovima. Istaknuo je da se na internetskim stranicama Vrhovnog suda nalazi 73 tisuće odluka te da se korištenjem novih tehnoloških mogućnosti osigurava transparentnost sudstva.

Šef Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert izrazio je zadovoljstvo što je hrvatska Vlada usvojila Strategiju reforme pravosuđa za koju je Europska komisija izdvojila 220 milijuna kuna. Istaknuo je da je reforma pravosuđa neophodna za pristup Europskoj uniji te razvoj demokracije, vladavine prava i tržišne ekonomije.

O dosadašnjim rezultatima reforme hrvatskog pravosuđa pohvalno se izrazio i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Jorge Fuentes.

Europski dan građanskog pravosuđa, koji države članice Vijeća Europe tradicionalno obilježavaju, po prvi put je obilježen prošle godine. Svrha obilježavanja tog dana je upoznavanje građana s djelovanjem pravnog sustava u njihovim zemljama, edukaciji i informiranju o njihovim svakodnevnim pravima u području građanskog pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙